- Bilutleiebransjen er nå lammet, og jeg frykter at mange mindre aktører vil kunne gå konkurs og at byer og flyplasser vil stå uten leiebiltilbydere når denne krisen er over, sier Trygve Simonsen, administrerende direktør i Hertz Norge.

Simonsen er også leder av Bilutleieutvalget i NHO Reiseliv.

En stor kundegruppe for bilbransjen
En undersøkelse som Menon gjennomførte for NHO Reiseliv i 2018 viste at norsk leiebilbransje står for en omsetning på over 2 milliarder kroner.

Totalt var det ifølge undersøkelsen nesten 23.000 leiebiler her til lands i 2018, og de største aktørene Hertz, Avis og Budget hadde nesten 12.000 leiebiler til sammen i sine flåter. 

Simonsen påpeker at reiselivet er en av de næringene som er rammet hardest av koronaviruset. Dermed har bilutleiebransjen på kort tid mistet svært store deler av kundegrunnlaget. 

Dette er igjen dårlige nyheter for norsk bilbransje som mister bilsalg og servicemarked til en stor kjøpegruppe.

- Trenger hjelp nå
- Bilutleiebransjen er meget kapitalintensiv, og dermed også veldig følsom selv for mindre markedsendringer, sier Simonsen og fortsetter: 

- Bilutleievirksomheten blir i dette tilfellet like mye berørt i distriktene som de store byene da flere av de mindre flyplassene og havnene nå er stengt ned. 

Han ber nå om midlertidig fritak for tilbakeføring av merverdiavgift.

- For å unngå konkurser og nedleggelser ber vi i bilutleiebransjen regjeringen gi et midlertidig fritak for tilbakeføring av merverdiavgift.

- Det vil gi bilutleiebransjen mulighet til å redusere bilparken i markedet til et nivå tilpasset til en betydelig redusert etterspørsel, sier Simonsen.

- Tiltak for hele næringen
- En bråstopp i reiselivet treffer minst like hardt for leiebiler som for fly og hotell, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv.

- Vi forventer derfor at myndighetene bidrar til at leiebilbransjen unngår konkurser og nedleggelser slik at de kan bidra til å få fart på turismen igjen så snart dette er over, avslutter Bjørndal. 

Les mer om Korona-pandemiens påvirkning på bilbransjen:

 Følg BilNytt.no på LinkedIn