Nettbil.no, Autoringen og Leaseplan meldte alle om normal interesse på sine auksjoner rettet mot proffene i forrige uke, men nå ser aktiviteten og prisene ut til å svekkes.

Leaseplan: - Færre bud
Driftsdirektør Trond Nordal i Leaseplan sier til BilNytt.no at forrige uke forløp helt som normalt, men at aktiviteten på deres auksjoner denne uken har falt.

- Vi opplever færre bud per bil og et noe lavere prisnivå, sier driftsdirektør Trond Nordal i Leaseplan.

Leaseplan avsluttet en auksjon ved midnatt tirsdag. Dessuten ble det kjørt en ny auksjon onsdag formiddag.

Ifølge Nordal ligger antallet bud omtrent 20 % lavere enn det som er vanlig.

- Det er ikke helsvart og aktivitetsnivået er høyt, men det blir neppe bedre frem mot påske, sier Trond Nordal i Leaseplan.

En effekt av stengte bilfabrikker kan bli at Leaseplan får inn færre bruktbiler enn planlagt fremover.

- Det kan bli spennende. Vi har en del kunder som venter på ny bil. Med stans i produksjonen vil kundene kjøre sine gamle biler i en ekstra periode i påvente av levering av sin nye bil, tror Nordal.

Kjøper billigere biler
Også Autoringen melder om færre budgivere og en endring i markedet.

Autoringens auskjon avsluttes torsdag ettermiddag. Fasiten er ikke klar, men ifølge daglig leder Finn Phillips ligger det an til at salget ender på mellom 90 og 100 biler.

- Det er 10 % færre budgivere, men noen budgivere kjøper flere biler, sier Finn Phillips.

Han forteller at budgiverne heller kjøper flere biler i prisområdet 100.000 kroner, fremfor biler i 250.000-kroners-klassen.

- Vi ser starten på et endret kjøpemønster, sier Phillips. 

- Det er færre biler på vei inn til oss fra merkeforhandlerne nå. Lavere bilslag gir færre innbyttebiler, sier Phillips, og forteller at Autoringen fortsatt har et sunt lager av bruktbiler.

Daglig leder i Autoringen, Finn Phillips, mener at markedet er i endring. - Svak krone sammen med lavt nybilsalg, gjør at bruktbil blir viktigere, sier han til BilNytt.no.

- Plukker attraktive biler
Nettbil.no, som formidler bruktbiler fra privatpersoner til bruktbilforhandlere, registrerer at bruktbilforhandlere med solid likviditet bruker unntakstilstanden til å tenke frem i tid.

I forrige uke solgte Nettbil nærmere 90 biler, som er 10 biler færre enn i foregående uker.

- Frem til sist uke merket vi ingen endring i markedet. Veksttakten fortsatte stabilt, sier daglig leder Anders Espelund.

- Denne uken har omsetningen ikke uventet falt og prisene har justert seg noe ned, men vi ser at flere forhandlere benytter anledningen til å plukke attraktive biler, sier Nettbil-sjef Anders Espelund.

Nettbil melder at 5-6 år gamle biler til rundt 150.000 kroner holder seg godt i pris.

Les også: Finn.no kjøper Nettbil.no

- Flere kjøpere enn tittere
Thorbjørn Myrhaug, konserndirektør Bertel O. Steen Detalj, sier at de har opprettholdt full bemanning på bruktbil sentralt.

- Vi har sett færre henvendelser på bruktbil, men ser bedre «leads», hit-raten er varmere enn tidligere og det er flere kjøpere enn tittere, sier Myrhaug om den digitale trafikken.

- Vi har ikke innbyttestopp, men vi er mer restriktive på proaktive private innkjøp i en turbulent periode, sier Thorbjørn Myrhaug.

Foreløpig ikke aktuelt med eksport
- Dere får vel inn en del tre år gamle ladbare hybrider fremover, først og fremst fra Mercedes. Kan eksport være aktuelt på grunn av den ekstremt svake kronekursen, eller ser dere på bilene som en mulighet?

- Vi opplever ikke at hybridene for oss er et spesielt problem. Utfordringene og mulighetene fremover handler mer om hvordan markedet totalt sett utvikler seg, sier Myrhaug.

- Eksport er også noe vi fortløpende vurderer, men vi ønsker å holde bilene i det norske markedet.

Nedgang i leiebilmarkedet
- På korttidsleasing opplever vi større andel tidlig tilbakelevering, naturlig nok med et fall i etterspørsel. Her har vi tett dialog med aktørene i bransjen, sier Myrhaug.

- Det er de større leiebilselskapene det gjelder. Det er Ikke unikt for Bertel O. Steen, men en fellesnevner for hele bransjen, sier han.

Les også: Bilbransjen rammes av nedgang i bilutleiebransjen

Bertel O. Steens egen bilabonnementstjeneste Fleks gjør det imidlertid sterkt:

- Fleks er i vekst og et viktig satsningsområde for konsernet, fastslår Bertel O. Steen-direktøren.

Les mer om Korona-pandemiens påvirkning på bilbransjen:

 Følg BilNytt.no på LinkedIn