Norges Bilbransjeforbund (NBF) gjennomførte onsdag et digitalt Teams-møte med tre representanter fra norske merkeforhandlere for å diskutere korona-situasjonen, og for å få innspill til veien videre.

Disse deltok på møtet: 

  • Kjell Åge Holter, Jensen & Scheele Bil AS
  • Otto Moe, Otto Moe AS
  • Kåre Lunde, Brennes Auto AS

Fra NBF stilte administrerende direktør Stig Morten Nilsen, fagsjef bilsalg Tore Rylander og fagsjef forhandler- og verkstedrift Knut Martin Breivik.

Kundene nøler
Kjell Åge Holter er daglig leder i Volvo-forhandleren Jensen & Scheele Bil AS i Halden. Forhandleren ble kjøpt opp av Bilia i fjor.

- I mars hadde vi en omsetningsnedgang på 40 % - og vi merker nå som samfunnet åpner opp at det fortsatt er usikkerhet ute blant kundene, sa Kjell Åge Holter.

- Utfordringen er ute hos kundene på bruktbil, vi ser at kundene bruker lengre tid på å ta en beslutning før de investerer.

Holter forteller at de har lært av den ekstraordinære situasjonen.

- Det har vært en utrolig lærerik prosess på godt og vondt. Vi har trodd at vi har vært strømlinjeformet og forberedt på alt, og det ser vi at vi ikke har vært, sa han.

Holter mener bransjen må sørge for at rammebetingelsene er så gode fremover at den stiller sterkere om slike situasjoner skulle oppstå. 

- Jeg tror mange vil være avhengig av kontantstøtten, samtidig som man skal være edruelige i bruk av disse, sa Kjell Åge Holter, som håpet på utsatt terminforfall på engangsavgift.

Nybrottsarbeid
Otto Moe er daglig leder i Ford- og Volvo-forhandleren Otto Moe AS med avdelinger i Namsos, Grong og Rørvik.

I likhet med Jensen & Scheele Bil-sjefen mente også Otto Moe at korona-krisen hadde ført til nybrottsarbeid.

- Vi har lært mye av de siste to månedene, blant annet å være mer proaktiv. På bilsalg er det ganske kjent, men på servicemarkedet har dette vært litt nybrottsarbeid, vi har vært ute og hentet kunder også der. Det vil virke positivt også frem i tid, konkluderte han.

- Det var et sjokk den første uken med nesten full stans i salg av biler og i servicemarkedet.

Han forteller at konsekvensene av krisen rammet ujevnt mellom selskaptes tre forskjellige lokasjoner, og at 15 % av arbeidsstokken var permittert.

- Viktigste å få stimuli
Moe tror imidlertid den vanskeligste perioden nå er overstått.

- Fra uke 16 og til dags dato er det veldig bra, og vi ligger foran målene alle uker.

- Summerer vi mars og april i år og og sammenligner med i fjor ligger vi nå 15 % foran på nybil, sa han. 

Han understreket at bruktbilsalget er omtrent uendret, men at servicemarkedet er 5 % ned i forhold til i fjor.

- På skadesiden er aktiviteten tilnærmet som før, sa Otto Moe. Han viser til at bilbransjen er en bransje med lave marginer og der det er viktig holde topplinjen oppe:

- For oss er det viktigste å få stimuli til at folk handler bil, det er viktigere enn hjelp til likviditet og statlige lån, sa Moe.

Noe kontantstøtte-søknad vil ikke dukke opp fra Ford- og Volvo-forhandleren:

- I mars hadde vi 10 % omsetningsnedgang, og vi kommer nok heller ikke innenfor kontantstøtte-kriteriene i april og mai. 

Fagsjef i NBF Tore Rylander og NBF-sjef Stig Morten Nilsen i dialog med Otto Moe-sjef Otto Moe.

Tatt tilbake 1-2 ansatte fra permisjon ukentlig
Også Brennes Auto AS med Nissan- Mazda- og Hyundai-forhandlere i Moss og Sarpsborg opplevde full stopp da korona-krisen kom for alvor.

- Vi har nå kommet vesentlig opp og gå, og synes vi har gjort en god jobb. Vi startet med å permittere 20 personer, følte panikken kom fort, men dabbet fort av, sier daglig leder Kåre Lunde.

- Nå er 4 permittert på verkstedet, og stort sett har vi tatt tilbake 1-2 personer på ettermarkedet hver uke.

Når det gjelder nybil hadde forhandleren en god del leveranser i mars.

- Dermed var ikke omsetningen så aller verst i forhold til fjoråret, dermed kvalifiserte vi ikke for kontantstøtte. VI ser at underveis har salg av nybiler droppet vesentlig, og vi er nok på rundt 50 % på nybilsalg.

Han rapporterer at bruktbilsalget har holdt seg bedre.

- Vi har ikke hatt sykefravær hos de ansatte, som virkelig har hatt forståelse for krisen vi har stått i. De har virkelig gjort en god jobb, sa Kåre Lunde.

Les også: Brennes Auto vokser

- Det er lettere å omsette billigere enn dyrere brukte biler, sier Nissan-forhandler Kåre Lunde i Brennes Auto.

Fabrikkene for merkene Brennes Auto forhandler har alle stoppet opp, noe som får konsekvenser.

- Vi får en dropp i omsetning de to neste måneden i forhold til i fjor.

- Vi ser fortsatt at det er noen skyer utover året. Men markedet har holdt seg bra, og det har vært liten korona-påvirkning på næringslivet her.  

- Vi er veldig fornøyd med tilbakemeldinger og opplysninger som har kommet fra NBF, det har vært en betryggelse å se at NBF har stått på i den perioden vi har vært gjennom, sa Lunde.

- Selv om vi fortsatt er i en kriseperiode, så er vi fornøyd med tingenes tilstand, sa Kåre Lunde.

Få kundene tilbake i butikken
- Når det gjelder våre tiltak fremover, så jobber vi fortsatt med justeringen av kontantstøtte-ordninga, sa Stig Morten Nilsen, og håper at noe kommer på plass allerede fredag.

Han var også klar på at han håpet at det ville komme terminutsettelse av engangsavgiften, men at det er mange andre bransjer som sliter mer enn bilbransjen.

- Å få spesiell prioritet i dette kaoset av mange andre næringer og bransjer som virkelig har trøbbel, er ikke enkelt. Vi må glede oss over at det tross alt går så bra som det gjør. Dette kommer vi gjennom.

- Fokuset fremover er å få kundene tilbake i butikken, og få stimulert til aktivitet, sa Stig Morten Nilsen.

Det var Holter i Jensen & Scheele Bil helt enig i at var en god prioritering:

- Jeg er helt enig i at det er der NBF og andre bransjer bør tenke – nemlig å styrke kjøpekraften til våre kunder. Finansiering er en av usikkerhetene til våre kunder, og vi har noen finansieringsselskaper som vi samarbeider med som har kommet med tiltak for å hjelpe, sa Holter, og viser til betalings- og avdragsutsettelse.

- Vi må hente kundene ute, det er lite folk i butikken. Vi har en utfordring der, sa Kåre Lunde.

- Bilforhandlerne som turistmål
Tore Rylander spurte møtedeltakerne om bruktbil-lagrene hopet seg opp og presset likviditeten.

Kjell Åge Holter sa at de hadde kontroll.

- Rimeligere biler er det størst omsetning på. Bruktbillageret er på rundt 30 millioner kroner, vi skal omsette 700 brukte biler i år også og er nødt til å være der. En stor del av porteføljen er biler over 500.000, så det å finne gode løsninger som kan trygge kundene og at menneskene som er permittert får jobbene tilbake igjen ville hjulpet oss, sa han.

- Nå blir det norgesferie for mange, og vi skal sørge for at Jensen & Scheele blir et turistmål.

Også Kåre Lunde i Sarpsborg tok gjerne imot kunder på Norgesferie.

- Vi er på samme størrelse på bruktbillageret som Jensen & Scheele Bil, men har ikke så høy snittpris. Vi ser at det har gått greit, og vi har heller ikke noe leasing-portefølje som vi har noe problem med den nærmeste tiden, sa Lunde.

- Vi skulle derimot gjerne hatt flere, for jeg tror at vi i sommer må konsentrere oss om å selge bruktbil, og jeg ser ikke lageret som et problem. Jeg tror også at det er konkurranse i markedet om å få kjøpt brukte biler.

Hos Otto Moe AS er bruktbilene ikke noe problem:

- Da korona-krisen slo inn, var det første vi tenkte at vi måtte tenke bruktbil. Det ville bli prispress, og fort for mange biler på lager. Det har ikke slått til, hadde et bruktbillager på 20 millioner kroner, og har det samme i dag. Vi har kampanjer, og føler vi har kontroll.

- Ellers så er det verste som kan skje at salget går ned og at det blir for mange biler i markedet med de følgene det har, og det får vi håpe at ikke skjer.

 Følg BilNytt.no på LinkedIn