Ved nyttår sa Volvo-sjef Rita Kristin Broch til BilNytt.no at Volvo Car Norway har tatt i bruk en innovativ tilnærming til opplæring av sitt forhandlernettverk ved hjelp av digitale verktøy og spillbasert læring.

Da snakket hun blant annet om løsningene fra det norske selskapet Attensi, som har hovedkontor i Oslo.

Selskapet har siden 2012 blitt en global aktør innen spill- og simuleringsbasert læring. I norsk bilbransje benytter også Bertel O. Steen Attensis løsninger.

Attensi skaper realistiske og skreddersydde arbeidsmiljøer for sine kunder med menneskelige interaksjonssimuleringer og rollespill.

CRM-opplæring hos Volvo
Rita Kristin Broch påpekte før nyttår at det var viktig for Volvo Car Norway at opplæringen skal være engasjerende og motiverende. Den må også være enkel å ta i bruk i en travel hverdag.

Signe Elisabeth Eggan er ansvarlig for forhandlerkompetanse i Volvo Car Norway. Hun forteller litt mer om hvordan de benytter løsningene:

- Vi bruker Attensi til å lære opp forhandlerne våre i CRM-systemer, sier Eggan til BilNytt.no.

- Det har vært en engasjerende og effektiv måte å lære på. Hele 97 % av forhandlernes selgere sier at de føler seg tryggere i CRM-systemet og ville anbefale den spillbaserte treningen til sin kollega, sier hun.

- Vi synes det er positivt at Attensi benytter norskutviklet tekonolgi i sine spilltreninger, sier Eggan om spillet de har fått utviklet av Attensi.

Slik kan en «scene» i Volvos opplæringsspill se ut, der forhandlerne kan kjenne seg igjen. 

Frihet er nøkkelen
Linus Alenvret er Business Development Director i Attensi.

Han forklarer at de har vært hos forskjellige aktører og gjenskapt arbeidsmiljøet. Hensikten er å gi ansatte en følelse av at de kjenner seg igjen i jobben de skal gjøre når de spiller.

- Poenget er å lage en simulering som er så lik det du skal trene på som overhodet mulig, sier Alenvret til BilNytt.no.

- Hva hjelper dere bilbransjen med i dag?

- Mange ønsker å bruke Attensi til salgstrening, hvor vi har fokus på alt fra produkt til finans og forsikring. Særlig behovsavklaring og det å trene på å knytte riktige argumenter til riktig produkt og kundeprofil, er etterspurt, svarer Alenvret.

Attensi, som også har kontorer i London, Boston, Stockholm og Köln, jobber blant annet med store bilprodusenter som Volvo og Mercedes-Benz.

- Med digitalisering og ny kundeadferd, er trening av nye prosesser og systemer som verkstedene eller forhandlere har tatt i bruk også høyt på agendaen, sier Linus Alenvret til BilNytt.no.

Han peker på de realistiske miljøene som spillerne går rundt i og spørsmålene som kundene stiller:

- Det gjør at personen som tar imot treningen blir engasjert og aktiv. Vi har fått tilbakemeldinger om at vi har etablert noe som brukerne føler både er effektivt og artig.

- Er målet å ta over for tradisjonelle kurs og opplæring?

- Vi ønsker å være en bidragsyter der vi har muligheten til å tilby mer effektiv trening. Det er enkelte ting som man ikke kan lære gjennom et mobilspill, selv om vi også har kommet ganske langt i simuleringen av praktiske oppgaver.

- Spillbaserte løsninger trigger hjernen hos brukeren og skaper et ønske om å oppnå de beste resultatene, forklarer han.

Alenvret hevder at det som er unikt, er hvilket engasjement opplæringen skaper:

- Vi ser at antallet som faktisk gjennomfører treningen er markant høyere sammenlignet med annen trening. Vi sikrer at de repeterer den slik at læringen sitter.

- Går litt sport i å lære
Også Lederakademiet har valgt å bruke Attensi som en del av opplæringen. 

Daglig leder Andreas Edvardsen, som også står bak Bilakademiet, forteller at han vurderer å utvide bruken av den spillbaserte simuleringen til å bli en del av Bilakademiet.

- Vi ønsker å bruke spillbasert læring mer. Det gir en ekstra verdi til akademiet og for deltakerne, sier Edvardsen til BilNytt.no.

- Kan din rolle som kursleder i Lederakademiet og Bilakademiet erstattes av Attensi?

- Vi har en god blanding av fysiske samlinger pluss teoretisk og spillbasert læring, sier Edvardsen om Lederakademiets bruk av tjenesten.

- Så lenge en skal jobbe med mennesker, spesielt i salg og ledelse, må man ha fysiske samlinger i tillegg.

- Men Attensi hjelper oss med å finne den riktige balansen for å få det beste utbyttet og vi ser tydelige resultater, legger han til.

- Man viser at man er moderne og fremoverlente. Spillbasert læring er en del av fremtiden, mener han. 

- Vi har fått en versjon skreddersydd for vårt selskap og med vår identitet, sier Andreas Edvardsen til BilNytt.no.

Edvardsen brukte selv en dag på å spille inn sin egen stemme for rollespillene som Attensi har utviklet. Deretter var resten ferdigstilt på en uke av spillselskapet.

- Deltakerne sitter igjen med mye mer og lærer raskere med Attensi-løsningen. Det er en artig måte å repetere på og å sammenligne resultatene sine med andre deltakere. Da går det også litt sport i å lære, mener Edvardsen.

Les også: Flere kvinner vil bli bilselgere: - Vi opplever langt større interesse

Sunn konkurranse
Jon-Inge Havreberg er salgssjef for nybil på Mobile Skøyen. Nissan-forhandleren bruker Attensi gjennom Nordea Finans.

Havreberg opplever at det er en sunn konkurranse når kollegene hos Mobile tar frem mobilen og deltar på opplæringen gjennom Attensi.

- Når du blir tatt tiden på, målt på resultat og har muligheten til å jobbe sammen med kollegene, får du et helt annet nivå på læringen, sier Havreberg.

- I andre treningsprogram blir man litt mer passiv, mener han. 

Det er Nina Arnessen, som er Local Relationship Manager i Nordea Finans, enig i. Hun føler at en slik løsning treffer spesielt godt for selgere:

- Selgere elsker å se seg selv på toppen av en ledertavle, sier Arnessen og legger til:

- Mange av dem ønsker å gjøre mer. De spør om nye kurs og andre tema. Så langt har denne treningen vært en suksess, sier Nina Arnessen i Nordea.

Nordeas Nina Arnessen demonstrerer Attensi-løsningen som blant andre selgerne i Mobile Skøyen bruker.

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Per-Espen Løchen | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e | Martin Mørk | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo

 Følg BilJobb.no på LinkedIn