Funnemark selger sine Toyota-forhandlere til Bilia og Bauda:

Bilia har i dag inngått en avtale om å kjøpe Funnemark AS og Funnemark Sandefjord AS.

Funnemark AS sine forhandlere på Kongsberg og i Hokksund vil bli overtatt av Bauda AS.

Selskapene er autoriserte Toyota-forhandlere, og driver salgs- og servicevirksomhet for Toyota ved syv anlegg i Vestfold, Telemark og Viken fylker i Norge.

Omsetningen i de fem solgte anleggene var i 2020 på cirka 1.200 millioner kroner, og forhandlerne oppnådde et driftsresultat på cirka 60 millioner kroner.

Antall ansatte for de fem anleggene er omtrent 150 personer.

Funnemark er Norges 18. største merkeforhandler sortert etter antall nye biler, og eies av Egil Funnemark. I tillegg til Toyota, er Funnemark forhandler for Mercedes-Benz ved sine avdelinger i Notodden og Seljord. Disse overtas av Bilia.

Funnemarks Toyota-forhandler i Hokksund overtas av Bauda. 

Overtakelsen forventes å finne sted 30. april 2021.

Les også: Knallsterke Funnemark-tall

Bilia: - Utfyller dagens virksomhet
Gjennom oppkjøpet vil Bilia overta driften i fem av de syv anleggene. De fem anleggene som Bilia har overtatt, ligger i Porsgrunn, Notodden, Seljord, Larvik og Sandefjord.

- Disse operasjonene vil på en utmerket måte utfylle Bilias nåværende Toyota-virksomhet i Vestfold og Telemark samt i Trøndelag og gi nye muligheter for Bilias Toyota-virksomhet i Norge, sier Frode Hebnes.

Han er administrerende direktør i Bilia Personbil i Norge. 

Fra før har Bilia seks Toyota Bilia-forhandlere i Norge; fire i Trøndelag og to i Vestfold.

Bilia er Norges 3. største merkeforhandler, etter Møller Bil og Bertel O.Steen Detalj, sortert etter antall nye og brukte biler samlet.

Oppkjøpet inkluderer ikke eiendommene der virksomheten drives. Avtalen må godkjennes av den norske konkurransemyndighetene.

- Vi i Bilia Norge har lenge ønsket å utvide vårt strategiske samarbeid med Toyota og er veldig glade for å nå få muligheten til å overta Funnemarks virksomhet i Porsgrunn, Sandefjord, Larvik, Seljord og Notodden, sier Bilia-sjef Frode Hebnes.

Les også: Slik ble Bilias rekordår - nå fortsetter dialogen med Volvo

Bauda: - Et viktig steg
Mens Bilia kjøper fem av Funnemarks Toyota-forhandlere, kjøper Bauda de to resterende forhandlerne fra Norges nest største Toyota-forhandler.

- Vi er svært tilfredse over å kunne overta veldrevne Toyota-virksomheter på Kongsberg og Hokksund fra Funnemark-systemet, sier Henrik Baumann i Bauda AS.

Han er styreleder og eier i Bauda AS. 

- Oppkjøpet er et viktig steg i Bauda sitt arbeid med å vokse videre med Toyota i et voksende og tilstøtende distrikt hvor vi allerede har virksomhet.

- Med geografisk nærhet og gjennom lang felles fartstid og samarbeid i «Toyota-familien» har vi god kjennskap til virksomhetene. Takket være dyktige medarbeidere og god ledelse har Toyota en bunnsolid posisjon i Kongsberg/Hokksund-området, fortsetter han.

- Gjennom samhandling med vårt øvrige konsern, har vi stor tro på at vi skal videreutvikle virksomhetene og ytterligere styrke Toyota sin posisjon i regionen, sier Henrik Baumann (t.v.), her sammen med konsernsjef i Bauda, Geir Guthus.

Les også: Toyota Oslo legger ned forhandleren på Oslo vest

Funnemark: - Salg var den beste løsningen
Funnemark har vært bilforhandler siden 1914 og med en markedsandel på 10 prosent er det i dag Norges nest største Toyota-forhandler.

Egil Funnemark forteller at Funnemark har drevet med en liten konsernadministrasjon, hvor han selv og datteren Lene Funnemark, som han beskriver som en betydelig bidragsyter, har hatt sentrale roller. 

- Så langt har det vært vanskelig å finne en optimal løsning på oppbemanning av administrasjonen, fordi vi trives med å være produktive og kjenne detaljene i driften, sier Egil Funnemark.

- I en situasjon hvor Lene er småbarnsmor og venter familieforøkelse, føler vi oss sårbare dersom det skulle inntreffe noe med oss. Alderen er heller ikke på min side, idet jeg fyller 64 år til våren.

- Lene har vært en betydelig bidragsyter for oss, når hun kom inn i driften for snart 6 år siden. Hun syntes imidlertid det vil være krevende å være småbarnsmor, samtidig som hun på sikt ville sitte igjen med den store arbeidsmengden det medfører å ha alene ansvaret for Funnemark.

- Etter en samlet vurdering har vi kommet frem til at den beste løsningen er salg av bildriften til en langsiktig, profesjonell og god partner. Dette har vi funnet i Bilia og Bauda, som begge legger vekt på medarbeider trivsel, gode arbeidsforhold og tilfredse kunder, sier Egil Funnemark.

Les også: Sulland inn i nytt distrikt - kjøper Toyota-forhandler

Funnemark Eiendom AS vil beholde og videreutvikle eiendomsvirksomheten ved blant annet utleie av bilanleggene.

- Det ligger mye følelser og tanker ved å overlate en bedrift med så flotte medarbeidere til nye eiere. Når smittesituasjonen blir enklere, vil jeg komme rundt og takke hver enkelt for hva de har betydd for meg, våre kunder og hvordan de har bygget opp egen arbeidsplass til en unik bilforhandler bedrift, sier Egil Funnemark.

Nøkkeltall Funnemark AS:

Nøkkeltall Funnemark Sandefjord AS:

Funnemark: Antall solgte nye og brukte biler 2016-2020:

Fornøyd Toyota-importør
Ved nyttår hadde Toyota 83 utsalgssteder i Norge, i tillegg til frittstående verksteder.

I BilNytt.no sitt årsintervju med Toyota-importøren var de tydelige på at tilstedeværelse er viktig:

- Vi lever godt med den strukturen som er i dag. Dersom noen vil selge stiller vi oss ikke i veien for det, men vi har ingen uttalt strategi om å konsolidere ytterligere, sa informasjonssjef Espen Olsen til BilNytt.no da.

Toyota-sjef i Norge, Dimitris Tripospitis, legger ikke skjul på at importøren er svært tilfreds med løsningen av salget:

- Vi ser frem til å utvide det strategiske samarbeidet med Bilia om den felles ambisjonen for videre vekst for Toyota i Norge. Bilia har vist seg som en kompetent og seriøs partner, som vi er sikre på vil ivareta såvel kunder som de ansatte i virksomhetene i Porsgrunn, Larvik, Seljord, Notodden, og Sandefjord, sier han.

Toyota-sjef i Norge, Dimitris Tripospitis.

- Bauda AS er vår største forhandlergruppe i Norge, og også en av våre aller beste partnere både når det gjelder kundefokus og resultater. Vi er overbevist om at de vil videreføre og utvikle de meget solide Toyota-butikkene på Kongsberg og i Hokksund, fortsetter Tripospitis.

Han takker Egil Funnemark og familien for innsatsen de har lagt ned:

- Toyota Funnemark har gjennom nitidig kundefokus, profesjonalitet og sterk lokal forankring vært blant de aller beste Toyota-forhandlerne i Norge. Når tiden nå er inne for å overlate rattet til nye krefter, takker jeg Egil og hans familie med de beste ønsker for fremtiden, avslutter han.

- Jeg er veldig glad for at Bilia får muligheten til å vokse med Toyota i Norge. Gjennom oppkjøpet av Funnemark vil Bilia delta i en profesjonell virksomhet med lang erfaring som Toyota-forhandler, som ved flere anledninger mottok prisen "Årets beste Toyota-forhandler" i Norge, sier Bilias administrerende direktør Per Avander.

Norges største merkeforhandlere:

Les også: Her er Norges største merkeforhandlere

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Stian Blindheim Øystein Byberg | Knut Moberg | Jon Winding-Sørensen Petter Knutsen Bjørkelo 


 Følg BilJobb.no på LinkedIn