Idet fellesferien tar til har mange bilimportører levert inn sine årsregnskaper for 2024.
Totalt sett er det ikke mer lystig lesning enn i fjor.
Etter å ha levert meget sterke resultater i gullåret 2022, var 2023 et blodbad for mange av aktørene.
Det er nå ingen tvil om at tendensen fortsatte i regnskapsåret 2024.
Særlig de privateide importørene måtte konstatere negative tall i året som gikk.
Blant de produsenteide importørene som har levert tall er det bare én aktør som har tapt penger så langt:
Nio Norway er imidlertid gode til å tape store summer, år etter år.
Fortsatt over 5 % margin
Blant de selvstendige privateide importørene som har levert tall så langt, er det kun Harald A. Møller, og MG-importøren Norwegian Mobility Group som kan vise til positive resultater.
Men begge disse fikk svakere resultater i 2024 enn i 2023.
Harald A. Møller er imidlertid fortsatt en imponerende pengemaskin i utfordrende tider:
Hele 924 millioner i resultat, tilsvarer en resultatmargin på 5,1 % i 2024.
Året før var det vanvittige 8,5 % i resultatmargin og en bunnlinje på hele 1,5 milliarder for Harald A. Møller.
Holder man Harald A. Møller og MG-importørens plussresultat utenfor regnestykket, gikk de øvrige privateide importørene i utvalget på over 440 millioner i minus (hvis vi ser på konsernnivå).
Disse bilimportørene tapte penger i 2024 (tall pr 7. juli 2025):
- Nio Norway AS: -251 millioner kroner
- Bertel O. Steen Import*: -195 millioner kroner
- Brevetti AS: -67 millioner kroner
- CDS Norge AS: -23 millioner kroner
- Smart Bil Norge AS: -15 millioner kroner
- Motor Gruppen Import: -118 millioner kroner
- HBI Norge AS (Hongqi): -120 millioner kroner
- RBI Norge AS (Renault): -19 millioner kroner
- Electric Way AS (Voyah): -102 millioner kroner
- Formula Automobile AS: -14 millioner kroner
(Ferrari, Maserati)
- XPND Automotive: -10 millioner kroner
(Bentley, Lamborghini, Aston Martin)
* BilNytt.no benytter her Bertel O. Steens importresultat (inkludert konsernfunksjoner) fra årsrapporten, og ikke resultatet fra hele konsernregnskapet som var på minus 172 millioner kroner.
Fortsatt er det flere selskap som ikke har levert tall. Det er ventet at flere av disse selskapene også vil presentere minusresultat for 2024.
Disse importselskapene har foreløpig ikke levert tall:
- Av de privateide mangler foreløpig regnskap for RSA, Subaru Norge, Autoisme, nystartede Bilia JLR Import Norway AS og restene etter BC Norway (Jaguar Land Rover byttet importør 1. april 2024).
- Blant de produsenteide mangler foreløpig Hyundai Motor Norway NUF, Porsche Norge, Polestar Automotive, Xpeng Motors (Norway) AS og Lotus Cars Norge.
Nøkkeltall norske bilimportører:
Kilde: Brønnøysundregistrene/bilimportørene/BilNytt.no.

Økt omsetning, lavere margin
MG-importøren økte omsetningen sin fra 1,240 milliard kroner i 2023 til 1,350 milliard i 2024, opp 9 %.
Resultatet før skatt falt samtidig drøyt 10 % til 34 millioner kroner.
Dermed gikk marginen tilbake fra 3,0 % til 2,5 % for importøren som eies 50/50 av Gill Gruppen og Birger N. Haug-eierne.
Tatt i betraktning at antall registrerte biler fra MG økte med 38 %, fra 3.317 biler i 2023 til 4.591 i 2024, viser det at inntekten per bil var lavere og inntjeningen enda lavere.
Møller på topp igjen
Harald A. Møllers omsetning gikk litt opp i fjor: Fra 17,915 milliarder i 2013 til 17,962 milliarder kroner i 2024.
Norges største importør fortsetter å ha den klart høyeste marginen, selv om den falt kraftig fra året før: Fra hele 8,5 % i 2023 til 5,1 % i 2024.
BilNytt.no skrev tidligere i år at økt skvis på nybilmarginene tynget resultatene.
Bertel O. Steen hadde for sin del nok et elendig år i 2024:
Import-omsetningen stupte fra 13,535 milliarder til 10,251 milliarder kroner.
Til tross for at Bertel O. Steens importvirksomhet fikk et resultat som var 346 millioner kroner bedre enn året før, var det fortsatt kraftig i minus (-195 millioner kroner).
Ser man etter lyspunkter, kan et ørlite overskudd på snaut 3 millioner kroner fra Kia Bil Norge nevnes.
Les også: Bertel O. Steen i minus etter 3,6 milliarder i omsetningsfall
Motor Gruppen hadde ikke stort mer å glede seg over i 2024 og gikk på et stort tap, uten å ha attraktive nye produkter i porteføljen.
Til BilNytt.no forklarte konsernsjef Vidar Eriksen størrelsen på underskuddet med at ryddesjauen i året som gikk innebar en rekke negative engangseffekter på regnskapene.
Nå har BilNytt.no fått tilgang til resultatene pr importselskap:
Spesielt gikk det ut over importselskapet for Hongqi, HBI Norge AS, som solgte flere biler enn året før, men tapene ble mye større.
HBI Norge sto alene for et underskudd på hele 120 millioner kroner!
Årsrapporten presiserer at det betydelige underskuddet til HBI Norge i 2024 skyldes kostnader ved salgskampanjer for å selge ut gammelt varelager, nedskrivninger av restlager pr 31/12-24 samt ekstra avsetninger til fremtidige garantiforpliktelser.
RBI Norge var Renault-importør frem til litt inn på nyåret i 2025. Det siste hele året som importør ble nok et år med store tap for Motor Gruppen-selskapet.
Trøsten er at minusresultatet ble mindre enn året før:
Mens Renault-importøren tapte hele 36 millioner i 2023 (-8,2 % i resultatmargin), var minusresultatet 19 millioner i 2024 (-4,5 % i resultatmargin).
Ettersom den nye Renault-importøren ikke har overtatt selskapet RBI Norge AS, eier Motor Gruppen fortsatt dette selskapet.
Helt nylig var det tidligere importselskapet involvert i et flåtesalg til Posten, tydeligvis av usolgte varebiler som var igjen på lageret etter importørbyttet.
Mitusbishi-importør MMC Norge har et mer normalt resultat i år, etter det ekstraordinære året i fjor da tidligere avsetninger ble reversert.
Valutasmell i luksussegmentet
Blant de mindre, private importørene med fokus på premium- og luksusbilmarkedet, ble det også røde tall i året som gikk:
Nils Tronruds XPND med 10 millioner kroner i underskudd (-3 % margin) og for Ferrari- og Maserati-importør Formula Automobile gikk det enda litt dårligere: 13,8 millioner i minus og -4 % margin.
BilNytt.no har grunn til å tro at valutasvingninger kombinert med lang leveringstid er en av grunnene til tap i dette segmentet i 2024.
Bedre hos de produsenteide
Blant de produsenteide er det langt flere sorte tall – her er det store unntaket så langt Nio Norway, som har passert tre kvart milliard kroner i samlede tap siden oppstarten i 2021.
Det skal sies at om ønskelig kan produsentene sørge for at importselskapet i gitte land ikke går i minus og for flere er etableringen av resultatmarginen en akademisk øvelse.
Det mest skrikende eksempelet er Tesla Norway, som år etter år sitter igjen med 1,5 % margin uansett svingningene i markedet.
Nylig skrev BilNytt.no at 2024-omsetningen gikk tilbake da Tesla solgte billigere biler i fjor, med en økt andel av Model 3 på bekostning av Model Y.
Volvo-importøren Volvo Car Norway, fikk på sin side samme margin (0,5 %) som året før, til tross for store variasjoner ellers i regnskapet:
Til BilNytt.no forklarte importøren at abonnementsbilene, etter avviklingen av Care by Volvo, påvirket regnskapet.
Billigere hos Volvo - nyttigere hos Ford
Omsetningen økte moderat for Volvo, fra 5,8 milliarder i 2023 til 6 milliarder i 2024. Økningen var på 4 %, mens nybilsalget hadde økt med 25 % i volum.
Dreiningen mot en økt andel av den rimeligere modellen EX30 i salgsvolumet var altså påtakelig.
BMW- og Mini-importøren hadde for sin del, etter å ha levert 16 % flere biler enn året før, en betydelig omsetningsøkning, men måtte se sin margin redusert med over halvparten.
Da BilNytt.no kommenterte BMW-regnskapene i mai, ble det påpekt at dette for en stor del skyltes finansposter og restverdi-avsetninger.
Barbert margin hos Ford
Ford Motor Norges resultattall er blant de ferskeste innleverte regnskapene:
For Ford-importørens vedkommende ble 2024 «greit nok» resultatmessig. Vel og merke falt resultatet, mens omsetningen til Ford Motor Norge økte fra 4,2 til 4,7 milliarder kroner.
Det skjedde til tross for et personbilsalg som falt med en femtedel fra 2023; varebilsalget mer enn kompenserte for det.
Personbilsalget gikk fra 4.479 til 3.545 biler, samtidig som nyttekjøretøy-registreringene økte fra 3.283 til 5.740.
Resultatmarginene ble barbert fra 2,1 % til 1,3 %.
Dermed satt den amerikanskeide importøren igjen med et resultat før skatt på 59 millioner kroner, mot 88 millioner året før.
Ford-sjef Per Gunnar Berg snakket om marginskvisen i mai:
- Det er ingen tvil om at konkurransen er tøff om dagen. Derfor er det viktig å tilby kundene attraktive produkter til konkurransedyktige vilkår. sa Per Gunnar Berg til BilNytt.no.
- I det vi kaller Mixed Double, klassen for person- og varebiler samlet, har volumet økt fra 7.762 biler i 2023, til 9.285 i fjor. Hvis ikke det er økning er det vanskelig å se hva som er det, sa Per Gunnar Berg da han i vinter kommenterte Fords tall for 2024.
Flere med avvikende regnskapsår
Avslutningsvis bør det presiseres at tallene for de japanske importørene av Toyota, Nissan, Mazda og Honda, selv om de er rent formelt 2024-tall, enn så lenge i realiteten er tall som hovedsakelig gjenspeiler aktivitet i 2023:
Årsaken er at fiskalåret, og dermed regnskapsåret, for disse går fra 1. april året før til 31. mars i året regnskapet presenteres for.

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Knut Moberg | Knut Moberg d.e | Hanne Hattrem | Petter K. Bjørkelo | Jacob Moer Aanonsen | Jon Winding-Sørensen

Følg BilJobb.no på LinkedIn