Enkelte har fryktet at bruktbilprisene skal falle når rundt 2.000 biler fra konkursrammede Fleks skal ut i brukbilmarkedet.

Auksjonen.no med hovedkontor på Sem utenfor Tønsberg, har fått oppdraget med å selge en stor andel av bilene fra konkursboet.

Men daglig leder Kai Møller sier at selskapet ikke akter å oversvømme det norske markedet med opp mot 300 Tesla og ytterligere 1.500 biler fra andre merker i kjølvannet av Fleks-konkursen:

- Det er ingen grunn til å frykte hva enkelte spekulerer i; at det skal slippes et stort antall med biler fra Fleks-konkursen inn i markedet på likt.

- Det kommer ikke til å skje, understreker Kai Møller overfor BilNytt.no.

Målet for Auksjonen.no er å få mest mulig betalt for det som selges:

- Vårt mandat er ikke å selge bilen billig til noen. Vi skal sørge for å få best mulig pris og skal ikke være en «pleaser» i noen som helst retning.

Vil bruke tid
Etter fem års satsing på bilabonnement i Norge, måtte Fleks begjære oppbud i mai.

- Sammen med oppdragsgiverne er det tatt en beslutning om at vi vil bruke tid på å selge disse bilene, sier Kai Møller.

- Noen kjøretøyer skal fortsatt gå i utleie. Så henter vi inn biler og selger dem fortløpende i et tempo som vår produkt- og salgssjef mener er bra for oppdragsgiver og for markedet, forklarer han.

Salgs- og produktsjef for bil, Magnus Guldvog (t.v), ble hentet til Auksjonen.no i 2021 og har hovedansvaret for bil. Kai Møller er daglig leder.

- Vi skal bruke tid på å selge de bilene, og det tar den tiden det tar. Men vi skal ikke putte inn flere biler i markedet enn det markedet tåler, sier Magnus Guldvog.

Fleks leverte bilabonnement til flere enn 14.000 kunder i privat- og bedriftsmarkedet siden 2019.

Totalt dreier det seg om over 1.800 biler som med tiden skal ut for salg for å dekke inn mest mulig av fordringshavernes utestående.

- Da er vi tilbake til vårt mandat: Alltid å få best mulig pris på gjenstandene for våre oppdragsgivere. For å oppnå det, tenker vi nå å bruke lengre tid på salgene. Heldigvis er oppdragsgiverne veldig enige, sier Kai Møller.

Omkring 300 biler i flåten består av Tesla Model 3 og Model Y, men ikke alle disse skal ut for salg fra Auksjonen.no:

Enkelte leveres tilbake til leasingselskaper, mens andre går i retur til garantister.

Gjennomsnittsprisen på bilene som selges online hos Auksjonen.no, er 125.000 kroner for personbiler og 105.000 kroner for varebiler.

- Dyrt å selge bil
Forretningsområdet bil krever et stort apparat og mange ressurser, sier Møller:

- Bil alene er interessant, men det er også vår største kostnadsdriver ettersom biler krever mye lagerkapasitet, folk som vasker og takserer, håndterer heftelser og eierskifter. Dessuten er det generelt flere reklamasjoner på bil.

- Vi trenger en ryddig auksjonsbransje. Når folk sier at «jeg har sluttet å handle på auksjon siden det er blitt så dyrt», blir jeg kjempeglad. Oppgaven vår er å få fair markedspris, sier Møller.

Selskapet omsetter biler med verdi fra 2-3 millioner kroner og helt ned til vrakpant.

Auksjonen.no har økt omsetningen på bilsalg kraftig de siste årene.

I 2021 solgte selskapet 6.200 biler, i 2022 ble det 7.340 biler og i fjor 9.050 biler.

Ifølge Magnus Guldvog har omsetningen så langt i år vokst med 27 % målt mot samme periode i fjor.

- Jeg tror ikke det er for hårete å si at vi kanskje bikker 12.000 biler i år, sier Guldvog.

To store konkurser
Ved siden av bilsalg, er selskapet store innenfor maskiner og utstyr fra bygg- og anleggsbransjen, lastebiler, landbruk samt fritidsmarkedet med båt, caravan og MC.

I 2023 ble flere enn 35.000 objekter solgt via Aukjsonen.no.

Også anleggsmaskiner kommer til å utgjøre en stor del av omsetningen det kommende året ettersom selskapet håndterer store verdier etter milliardkonkursen i Agder Gruppen.

For Auksjonen.no er det en uvanlig situasjon med å håndtere to så store konkurser samtidig. Et enormt område i Borgeskogen Næringspark i Sandefjord er tatt i bruk for å lagre store verdier.

Selskapet Auksjonen ble stiftet av Hans Petter Bjarøy-selskapet Motorcompaniet. Siden 2011 har Auksjonen.no vært eget aksjeselskap og teller i dag 120 årsverk.

Auksjonen.no har, ved siden av hovedkontoret ved Tønsberg, lokasjoner i Oslo, Trondheim, Nordkisa og Furnes ved Hamar.

Tilbake i mars 2019 kjøpte selskapet opp Oslo Bilauksjon.

Nøyaktig tre år senere ble Auksjonen.no solgt til det nederlandske oppkjøpsfondet TBAuctions, som samler flere europeiske auksjonshus i samme konsern.

For halvannet år siden kjøpte Auksjonen.no opp PlusTech, som driver med megling av anleggs- og industrimaskiner samt busser og lastebiler.

Les også: Autoproff-auksjoner inn i Billink

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Per-Espen Løchen | Knut Moberg | Martin Mørk
Knut Moberg d.e | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo


 Følg BilJobb.no på LinkedIn