I går skrev BilNytt.no at Tesla også i år kan komme til å bli Norges mest solgte personbilmerke.

Bakgrunnen var blant annet at Tesla i forrige uke meldte at den nye fabrikken i Grünheide, Gigafactory Berlin, var åpnet for produksjon. Likevel var det fortsatt usikkerhet knyttet til når produksjonen kunne begynne for fullt.

Nå har Tesla bekreftet at de vil starte med utleveringer av tyskbygde Model Y allerede 22. mars, melder nettstedet Electrek.

Én måndeds leveringstid
På Teslas oppdaterte norske nettsider står det nå at Model Y Performance kan leveres allerede i april.

Long Range-versjonen har fortsatt leveringsmåned mai, som BilNytt.no skrev i går

Det ser dermed ut til at det er Performance-versjonen som leveres først fra Berlin, mens Long Range vil fortsette fra Kina i første omgang.

Foreløpig har Tesla bare bekreftet Model Y for produksjon i Tyskland, men selskapet kan også bygge Model 3 på det nye anlegget uten for mange modifikasjoner. 

De første Model Y som leveres fra Gigafactory Berlin vil være utstyrt med den eksisterende 2170-typen sylindriske battericeller, men målet er å bytte til den nye og mer effektive 4680-typen sylindriske celler på et senere tidspunkt. 

Tesla har nå bekreftet at de vil starte med utleveringer av tyskbygde Model Y allerede 22. mars, og har begynt å sende ut invitasjoner til et leveringsarrangement samme dag.

Lang vei
I forrige uke, etter måneder med forsinkelser, fikk Tesla endelig sin offisielle byggetillatelse etter miljøgodkjenningen av Gigafactory Berlin-prosjektet.

Det ble antatt å være det siste regulatoriske trinnet som trengs for at Tesla offisielt skal starte produksjonen ved Gigafactory Berlin.

Imidlertid var godkjenningen betinget av rundt 400 ulike miljø- og sikkerhetstiltak Tesla måtte bekrefte var iverksatt. Representanter for tyske myndigheter uttalte at de forventet at Tesla skulle oppfylle alle disse betingelsene i løpet av de kommende to ukene.

Det ville sette starten på produksjon og leveranser (siden produksjonen faktisk allerede uoffisielt hadde startet) i slutten av mars.

Overkom hindringene
I motsetning til hva tyske medier meldte i forrige uke, ser det altså ut til at elbilprodusenten har overkommet tilpasningsproblemene de en tid hadde i førproduksjonsfasen.

Torsdag uttaler det lokale miljødepartementet i delstaten Brandenburg at produksjonen ved Tesla-fabrikken ikke kommer til å føre til vannmangel i regionen.

Frykten for at nettopp det skulle bli en konsekvens av åpningen av fabrikken var en av faktorene som forsinket prosessen med å få på plass de nødvendige godkjenningene.

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e Jon Winding-Sørensen Petter Knutsen Bjørkelo


 Følg BilJobb.no på LinkedIn