Sulland Holding AS har inngått avtale med Albjerk AS om kjøp av Albjerk Bil AS.

Albjerk Bil AS er forhandler av Audi, Volkswagen, Volkswagen Nyttekjøretøy og Skoda i Drammen, Lier og på Ringerike, og driver også tilhørende servicemarkedsvirksomhet, og bilutleie. 

Albjerk Bil-konsernet hadde i 2023 en omsetning på 2,05 milliarder kroner, og solgte 4.979 nye og brukte biler. 

Albjerk Bil kjøpte opp Hamax Auto på Hønefoss i 2021

En ny fase
Etter over 50 års eierskap er det med vemod Albjerk-familien avslutter sitt kapittel som eier av Albjerk Bil AS. 

Transaksjonen markerer starten på en ny fase for Albjerk Bil AS under Sullands eier og lederskap, hvor sistnevnte vil befeste posisjonen som en sterk og slagkraftig forhandler av nye og brukte biler og servicemarkedstjenester på Østlandet. 

- Vi er stolte over den virksomheten og kulturen vi har skapt i Albjerk Bil. Når vi nå har bestemt oss for å selge, er vi glade for at det er Sulland som skal overta, sier Wenche Albjerk. 

- Sulland er en av bransjens dyktigste og mest solide aktører, og vi føler oss trygge på at Sulland har det som skal til for å videreutvikle selskapet og posisjonere det for bærekraftig vekst videre.

- Det har vært viktig for oss å finne en kjøper som deler våre verdier, som kan videreføre kulturen i virksomheten, og som vil ivareta våre kunder og dyktige medarbeidere på en god måte fremover, sier Wenche Albjerk. 

Både Sulland og Albjerk er opptatt av at gjennomføringen av transaksjonen og integreringen av de to virksomhetene skal skje på en god og smidig måte både for kunder, leverandører, medarbeidere og øvrige samarbeidspartnere.

Familien Albjerk vil bidra aktivt i den første fasen etter gjennomføringen for å sikre dette. 

Anna Isabel Albjerk vil også fortsette som konsernleder etter oppkjøpet. 

Vektlegger tradisjon og kultur
Sulland Holding består i dag av 43 selskaper innen bilrelatert virksomhet på det indre Østlandsområdet, i Viken, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Konsernet eier i tillegg rundt 130.000 kvadratmeter eiendom, driver bilimport, har rundt 1.250 ansatte, og omsatte for nærmere ni milliarder kroner i både 2022 og 2023.

Totalt solgte Sulland-konsernet rundt 18.000 nye og brukte biler i 2023.

- Konsolideringen fortsetter, og vi skal være en ledende aktør i bilbransjen, sier konsernsjef Arvid Sulland.

- Med den posisjonen Albjerk Bil har i Drammen gjennom flere generasjoner, og også gjennom oppkjøpet av virksomheten i Hønefoss, er dette en riktig investering for å oppfylle ambisjonene våre, sier Arvid Sulland. 

I 2021 kjøpte Sulland opp Hyundai- og Mazda-forhandleren Centralgaragen i Drammen.

- Oppkjøpet av Albjerk Bil ser vi som strategisk og økonomisk riktig. Drammen er Norges femte største bilmarked og Hønefoss vil også være et voksende marked, og dette gir oss mange synergier, sier Sulland.

- Vi er fra før representert med Audi, Volkswagen, Volkswagen Nyttekjøretøy og Skoda i over 5 % av det norske bilmarkedet, og vi vil gjennom dette oppkjøpet styrke vår posisjon ytterligere på merker vi tror også vil dominere markedet i fremtiden. 

Sulland har dessuten vektlagt andre verdier enn det rent finansielle i avtalen: 

- Tradisjon og kultur er verdier vi vektlegger når vi går til oppkjøp av virksomheter som dette, sier han.

- Når vi kom i posisjon for å kjøpe Albjerk Bil AS, så vi at vi deler det samme verdigrunnlaget, noe som gjør oss trygge på at dette er rett, og at integreringen i vår gruppe skal kunne skje på en god måte for alle involverte.

- Forholdet til ansatte og kunder er viktige faktorer vi alltid har fokus på. Vi har også et godt samarbeid med vår hovedsamarbeidspartner Harald A. Møller AS som er avgjørende for å lykkes, sier Sulland.

PORTRETT: Arvid Sulland 80 år: - Egentlig hater jeg å ta risiko

- Bunnsolid
Harald A. Møller AS, importør av merkene Volkswagen, Volkswagen Nyttekjøretøy, Audi og Skoda, sier følgende om avtalen som er inngått:

- Albjerk har spilt en viktig rolle for oss gjennom mange år. Wenche, og generasjonen etter henne, har ivaretatt og videreutviklet den sterke arven og de gode tradisjonene under Albjerk-paraplyen, sier Ulf Tore Hekneby, administrerende direktør i Harald A. Møller AS. 

- Så har vi respekt for det valget de nå tar, og er samtidig glade for at en bunnsolid og profesjonell aktør som Sulland investerer ytterligere i merkene og samarbeidet vårt, sier Ulf Tore Hekneby.

Gjennomføring av transaksjonen er betinget av godkjennelse fra Konkurransetilsynet og enkelte andre sedvanlige gjennomføringsbetingelser, og dette forventes å være avklart før sommeren. 

Partene er enige om å ikke dele flere detaljer rundt avtalen.

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Per-Espen Løchen | Knut Moberg | Martin Mørk
Knut Moberg d.e | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo


 Følg BilJobb.no på LinkedIn