Ole Grangaards forhandlerkonsern Mobile AS har kjøpt Øyhus Motor AS på Gjøvik. Øyhus Motor er forhandler for Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Subaru og BYD, og eies i dag av fire ansatte.

- Selv om hovedformålet er å starte opp med Nissan på Gjøvik, håper vi å få fortsette med Subaru og FCA-merkene i tillegg, sier Ole Grangaard til BilNytt.no.

- Kundegrunnlaget for Subaru er solid i området. Vi vil også arbeide for å beholde FCA-merkene. Ikke minst har Øyhus Motor vist at de har klart å få til ting på Alfa Romeo, fortsetter han uten å nevne BYD i sine fremtidsplaner.

Mobile representerer i dag ingen RSA-merker. 

Les også: Mobile-forhandler overtar bilmerke - og utvider kraftig

John Arild Sønsteby, deleier og daglig leder i Øyhus Motor, sier til BilNytt.no at da han informerte sine kolleger i dag, la han spesiell vekt på at salget er noe som først og fremst gjøres for å ta vare på kundene.

Derfor håper også han at både Subaru- og FCA-agenturene vil fortsette.

Nissan-importøren: - Førstevalget
Etter at Topp Auto AS på Gjøvik mistet Nissan-agenturet har ikke merket hatt representasjon i distriktet. 

Mobile, som fra før representer Nissan ved ni lokasjoner, blir nå Nissan-forhandler også på Gjøvik.

Nissan-importøren er fornøyd med løsningen:

- Etter at Topp Auto sluttet å selge Nissan for to år siden, har vi tatt den tiden vi trengte for å finne en god løsning på Gjøvik.

Det sier Svend Madsen til BilNytt.no. Han er blant annet sjef for nettverksutvikling hos Nissan Nordic.

- Vi har i dag Mobile som forhandler på Elverum, Hamar og Hønefoss, og det var vårt ønske at de også kunne begynne på Gjøvik. Dette er førstevalget, sier Madsen.

Les også: VS Auto kjøper oppsagte Opel- og Nissan-forhandler Topp Auto

Les også: Mobile etablerer ny forhandler - har ansatt 3 nye daglige ledere

Kjøpt - og nå solgt - av ansatte
I tillegg til å kjøpe Øyhus Motor har Automobil Holding AS, som eier Mobile, kjøpt eiendomsselskapet Damstedet Eiendom I AS.

Det er Entusiasme AS som selger både Øyhus Motor og Damstedet Eiendom I. 

Øyvind Øyhus, som tidligere drev Øyhus Motor, solgte forhandleren til en gruppe av sine ansatte i 2007. De dannet selskapet Entusiasme AS, som i dag eies en fjerdedel hver av fire ansatte i Øyhus Motor:

Daglig leder John Arild Sønsteby, verksmester Ole Edvard Bergli, ettermarkedssjef Geir Wiklund og Jørn Vingebakken som jobber med verksted og administrasjon.

- Butikken er «strøken» fra a til å, både hva gjelder anlegg, men mest av alt folk. Her er det kun snakk om førsteklasses fagfolk jeg gleder meg til at skal bli en del av Mobile, sier Ole Grangaard til BilNytt.no.

Kommentar: - Salg eller fusjon av bilvirksomheten?

Omsetningsfall
De siste årene har omsetningen i Øyhus Motor vært stabil på drøyt 63 millioner kroner. 

I 2019 raste omsetningen med mer enn 20 millioner kroner:

Omsetningen gikk ned fra 63,3 millioner kroner i 2018 til 41,9 millioner kroner i fjor. Resultat før skatt krympet fra 1,3 millioner kroner til kun 27.000.

John Arild Sønsteby forklarer nedgangen med mangel på biler:

- Det var jo nesten komplett tørke på Subaru, og vi klarte ikke å gjenta de gode Alfa Romeo-salgene vi hadde i 2018, sier han.

- Dessuten var vi nok litt for passive på bruktbiler, legger han til.

For 2020 er omsetningen omtrent like lav som på denne tiden i fjor, med omtrent tilsvarende resultat, opplyser Sønsteby.

Les også: Vekst og marginskvis for Mobile

Nøkkeltall Øyhus Motor AS:

Forhandlerregnskap 2019
I BilNytt.no sin store base er det foreløpig 515 merkeforhandler-regnskap for 2019 tilgjengelig:

 Følg BilNytt.no på LinkedIn