- Mange som går fra å være selgere til å bli daglige ledere eller salgssjefer, får et nytt visittkort og et «lykke til – vi har tro på deg» fra styret, og blir så kastet ut i lederrollen, uten kanskje å ha kompetansen som trengs, sier Andreas Edvardsen.

Sammen med Tommy Harland og Morten Ulriksen står han bak Lederakademiet, som er en ny lederutdanning spesielt rettet mot bilbransjen. Lederakademiet eies av de tre i fellesskap (33 % hver).

I tillegg til å være daglig leder for Lederakademiet, eier og driver Edvardsen også Bilakademiet, og er forretningsutvikler i Bavaria.

- Det er en veldig fin match, og gjør at jeg vet hva som rører seg i bilbransjen. Det skjer så mye om dagen i bilbransjen, og det er derfor viktig å være oppdatert, sier han.

Harland har bakgrunn fra merkeforhandlerkonsern som Bilia, Birger N. Haug, Motorpool og Mobile, mens Ulriksen har bakgrunn som pedagog, rektor, direktør og CDO i både den offentlige og private utdanningsbransjen.

Bilbransje-spesifikt
- Lederakademiet er et skreddersydd lederkurs for de som har fått tilbud om å bli for eksempel salgssjef eller daglig leder, men som trenger å bli litt bedre skodd, eller de som har vært ledere en stund, men som trenge faglig påfyll, forteller Edvardsen.

- Studiet er et resultat av mange års tilbakemeldinger fra bransjen og tidligere elever, og fokuset på nettopp det å være leder i bilbransjen er det som skiller Lederakademiet fra andre lederutdanninger, fortsetter han.

10-15 studenter
Studiet strekker seg over tre måneder, og det første kullet starter allerede til høsten. Planen er å ha to kurs i året.

- Vi har erfart at det er en passelig tidsperiode. Man får mye informasjon på kort tid, men samtidig er det ikke over en så lang periode at deltakerne mister motivasjonen. Det er også tilpasset slik at det er mulig å kombinere med full jobb, sier Edvardsen.

- Hvordan er interessen?

- Den er veldig god. Vi har allerede noen konkrete påmeldinger, og det er først nå at nettsidene er oppe og går og programmet er ferdig spikret, svarer Edvardsen.

- Vi ser for oss et kull på 10-15 personer. Det er et høvelig antall for at alle skal både bli sett, hørt og fulgt opp på en god måte, sier Andreas Edvardsen til BilNytt.no. Her sammen med tidligere Bilakademiet-student Malin Lønstad.

Les også: Skal utdanne bilselgere

Fire moduler
Kurset er bygget opp over de fire modulene ledelse og organisasjon, økonomi, bærekraft og markedsføring, og gjennomføres både via fysiske samlinger i Oslo og digitalt.

- Den digitale studieplattformen er unik og tilrettelegger for at studentene skal kunne følge studiet hvor og når som helst, også fra telefon eller nettbrett via en egen app, sier Edvardsen.

- Studiet gjør at deltakerne får en verktøykasse som gjør at de kan praktisere godt lederskap. Det går på alt fra elementære ting som å lage budsjetter, prognoser eller en markedsplan til å gjennomføre effektive møter og motivere ansatte, fortsetter han. 

- Jeg har tatt utgangspunkt i mine egne erfaringer som selger, salgssjef og daglig leder, legger Edvardsen til, og sier at de også har gjort research blant nye og erfarne leder med tanke på innhold.

Hver modul avsluttes med et spill hvor studentene får testet det de har lært i praksis:

- Jeg har voicet alle spillene selv, og jeg har fått en avatar som illustrerer meg som mentor underveis i spillet. Spillene er utrolig virkningsfulle, mener Edvardsen.

Det er LX Academy, hvor Morten Ulriksen er daglig leder og medeier, som står bak den pedagogiske utformingen.

- Vi har også fått med oss noen store bilbransjenavn som forelesere, uten at jeg kan dele hvem, som kan vise til gode resultater og som har spisskompetanse på forskjellige områder, røper Edvardsen. 

Lener seg på Bilakademiet
- Har dere brukt erfaringer fra Bilakademiet under utformingen av Lederakademiet?

- Ja, blant annet hvordan man holder motivasjonen oppe med tanke på gjennomføring, svarer Edvardsen.

Han trekker også frem at deltakerne knytter nettverk gjennom skolegangen:

- Det kan fort være at deltakerne kan bruke nettverket mellom Bilakademiet og Lederakademiet som noe positivt i fremtiden. Mange av lederne vil ha behov for selgere, og da kan de bruke oss som mentorer med tanke på rekruttering for eksempel, noe vi har god erfaring med fra før, sier Edvardsen.

- Tommy, Morten og jeg blir også mentorer for studentene, noe jeg tror er veldig nyttig som leder. De kan stille oss spørsmål som de enten ikke tør stille sine ledere, eller drøfte spesielle problemstillinger, avslutter Andreas Edvardsen.

Nøkkeltall Bilakademiet AS:

Les også: Venteliste for å bli bilselger

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Stian Blindheim Karoline Sandvik Hernar | 
Knut Moberg |
Jon Winding-Sørensen Petter Knutsen Bjørkelo 


 Følg BilJobb.no på LinkedIn