Penger har tydeligvis ikke gått av moten.

BilNytt.no har gått gjennom årets ferske utgave av Kapitals liste over landets 400 rikeste personer, der det for første gang ikke lenger holder å være milliardær for å bli rangert. 

I år går grensen nemlig på 1,2 milliarder kroner i formue. 

Samlet har de 18 bilnavnene som var med på 400-listen både i år og i fjor, økt formuen med hele 10 milliarder kroner. Ingen av dem har redusert formuen, ifølge Kapital-oversikten.

I fjor var økningen på 5,7 milliarder. Det er mindre enn det de fire Møller-eierne øker formuen sin alene med i år.

Øyvind Schage Førde, Harald Møller, Anne Catrine Møller, Jan Møller og Jon Morten Møller har blitt blant Norges rikeste med Møller Mobility Group-eventyret.

Møller på topp
De fire barnebarna til grunnlegger Harald Aars Møller, som eier 25 % hver av Aars og Møller Mobility Group, har samlet økt formuen med over 5,8 milliarder fra i fjor, ifølge Kapital.

Som vanlig er det Møller-arvingene som topper listen, men ikke lenger med Anne Catrine Møller på topp.

Mens søsknene Anne Catrine og Jon Morten Møller økte sine formuer med 1,4 milliarder hver, økte broren Harald Møller sin formue med hele 1,6 milliarder kroner i fjor til 7,0 milliarder kroner. Har Kapital oppdaget hans fotosamling?

Hadde formuen til Jan Møllers tre barn vært satt på ham (slik det blir praktisert for mange andre familieformuer på 400-listen), så ville han ha vært Norges 12. rikeste med en formue på hele 20,7 milliarder kroner.

Jan Møller og barna Anne Catrine Møller, Harald Møller og Morten Møller i Wolfsburg i 2005.

De siste 25 % av Aars og Møller Mobility Group eies av søsknenes fetter Stein Førde med familie. Han er faren til Møller Mobility Groups styreleder Øyvind Schage Førde.

Dermed har nå Møller-konsernets eiere en samlet formue på hele 27,2 milliarder kroner. 

Knut Schage og Bjørn Richard Schage, som ble fisjonert ut av Møller-konsernet med store eiendomsverdier for mange år siden, er begge oppført med 2,90 milliarder kroner i formue.

De har imidlertid begge fått barbert sine formuer med 50 millioner hver, som står i sterk kontrast til de Møller-eierne. 

Økte mer i år
I fjor stod både Arvid Sulland og RSA-eier Svein Tollef Helling begge oppført med en formue på 1,650 milliarder kroner.

Til tross for at begge har hatt flere knallår, økte formuen bare marginalt i fjor. I år har Kapital rettet på dette, og begge er justert ekstra opp på årets liste!

RSA-eier Svein Helling har økt sin formue med hele 750 millioner kroner, til 2,4 milliarder  det er hele 45 % opp.

Når formuen øker så mye for Svein Helling, så får det ikke hjelpe at Kapital omtaler den BYD-kjørende RSA-eieren som importør av Suzuki, Isuzu, Fiat, Jeep og Alfa Romeo...

Ifølge Kapitals liste har Arvid Sulland økt formuen med 450 millioner kroner til 2,1 milliarder kroner. I fjor fikk han et nytt rekordår med et resultat på 340 millioner.

Bertel O. Steen-endringer
Av Bertel O. Steen-eierne har det de siste årene kun vært Tore Steen som har vært inne på 400-listen, men Kapital har likevel omtalt formuen til flere av eierne.

Tore Steen gikk bort 95 år gammel i desember i fjor. Kapital skriver at verdiene er fordelt på hans tre barn, men det spørs om Kapital har klart å fordele verdiene riktig:

Mens Tores sønn Thorvald Helmen Steen er omtalt for første gang med 900 millioner i formue, er datteren Bodil Katrine Steen og sønnen Marius Steen uteglemt. 

I år er Bertel O. Steen jr eneste Steen inne på 400-listen, etter en økning på 275 millioner kroner. Han er nevø av Tore, og den personen Kapital nå mener har høyest formue blant Bertel O. Steen-eierne.   

Ada Merethe Kjeseth (1,150 milliarder), Carl Erik Steen (850 millioner), Sonja Ellinor Steen (800 millioner) og Marianne Steen Holst (800 millioner) er alle en del av Bertel O. Steen-familien.

Nykommer fra nord
Blant de nederste navnene på årets 400-liste finner vi Bil i Nord-eier Thor Drechsler. Han er den eneste på BilNytt.no sin oversikt som ikke har vært med tidligere.

Thor Drechsler driver med både eiendom og bilsalg. Kapital skriver at Bil i Nord har hatt to eksepsjonelt gode år og at konsernet prises deretter.

Egil Funnemark, tidligere Toyota- og Mercedes-Benz-forhandleren i Buskerud, Vestfold og Telemark står oppført med en formue 1,35 milliarder kroner, opp 250 millioner kroner i fjor.

Egil Funnemark solgte bilforhandlerdriften til Bilia og Bauda i april i fjor, men har beholdt bileiendommene på 30.000 kvm.

Funnemark Eiendom AS fikk i 2021 et resultat på 294 millioner kroner i fjor, hvorav 280 millioner kroner var finansinntekter.

Egil Funnemarks selskap har nå en opptjent egenkapital på 735 millioner kroner, hvorav 616 millioner i kontanter. 

Helge Gumpen (84) (til høyre), som har en formue på 1,4 milliarder, er far til Nina og Per Helge Gumpen – sistnevnte er konsernsjef i Gumpen Gruppen og styreleder i Norges Bilbransjeforbund. Gumpen økte sin formue med hele 350 millioner i fjor.

Bilbransjepersoner på Kapitals 400-liste:

Flere Ford-forhandlere
Knut H. Gjøvaag 
(1,7 milliarder) og søsteren Bente H. Gjøvaag Nordanger (900 millioner) er eiere av Frydenbø-konsernet som står bak Frydenbø Bil og MyCar Group, sistnevnte sammen med Kverneland Bil.

John Arild Ertvaag (2,1 milliarder) var tidligere eier av Bavaria-kjeden i Norge, før den ble solgt til Hedin. Han er nå medeier i Norgesdekk.

Jens Petter Selmer (2,3 milliarder) er eier av RøhneSelmer, i tillegg til å ha en eiendomsportefølje på 50.000 kvm og agenturet på sportsmerkene Phenix og Castelli. 

Dermed kan nok ikke Mustang-feberen ta hele æren for at han har fått et voldsomt hopp i formuen på over en halv milliard, opp fra 1,750 milliarder i fjor. 

Ford-forhandleren Follo Autoco eies av investor Jørgen Broch. Han er ifølge Kapitals oversikt Norges 202. rikeste person med estimert formue på litt hele 3,2 milliarder.

Brochs formue er opp hele 1,2 milliarder kroner fra i fjor. Kapital påpeker at det store hoppet skyldes at de har fått tilgang på ny informasjon om hans verdier, men hans bilvirksomhet er ikke nevnt...

Broch er engasjert i en rekke eiendoms- og teknologi-selskap, og eier også flere hotell og kjøpesentre.

Det er dermed hele fire Ford-forhandlere på milliardærlista: Broch, Selmer, Sulland og Drechsler.

Til tross for at Defa har satt i gang et nytt industrieventyr som global leverandør av ladekabler står formuen til Defa-eier Didrik Eidsvig på stedet hvil. Kapital har tydeligvis ikke fått med seg hans kupé- og motorvarmer-investeringer i Canada.

Fortsatt ute av listen
Motor Gruppen-eierne var for to år siden inne på 400-listen. De tre Thrane-Steen-søsknene sto da oppført med 850 millioner kroner i formue hver. Heller ikke i år er de med på listen.

Den mediesky Mobile-eieren Ole Grangaard klarte å snike seg ut av hele 400-listen i fjor. Han er heller ikke med i år.

For to år siden var han inne med én milliard kroner i formue, og hans verdier i bil og eiendom har antagelig hatt en pen økning.

Les også: Mobile-sjefen: - Markedet bestemmer, men dette kan umulig vare

Flere i Baumann-familien har nok også sin plass på listen etter flere gode år for Toyota-forhandlerkonsernet Bauda, og ikke minst etter det store eiendomssalget for et par år siden

Hadde Baumann-formuen vært samlet på færre hender, ville familien vært representert på Kapitals liste. 

Nytt rekordår
En som er langt mer profilert i finanspressen er Egil Stenshagen. Stenshagen står oppført med en formue på 4,5 milliarder kroner, opp 500 millioner kroner fra i fjor.

I fjor solgte Stenshagen og Oord-familen dekk-konsernet Starco Norge til Nordic Tyre Group som eies av det svenske oppkjøpsfondet Altor. Stenshagen er fortsatt med som medeier.

I år solgte han Agder Bil til Bertel O. Steen, men han eier fortsatt en Peugeot- og Mercedes-Benz-forhandler på Kongsvinger.

Egil Stenshagen fikk sitt beste år noensinne i fjor med et samlet overskudd på 1,2 milliarder kroner, blant annet etter salget av Starco.

Bergensinvestoren Espen Galtung Døsvig (1,550 milliarder) solgte i fjor sine Porsche-forhandlere i Bergen, Ålesund og Trondheim til Autozentrum Holding. Han hopper i år opp til 1,8 milliarder kroner i formue. 

To andre Porsche-investorer, Hans Henrik Riddervold og Harald Astrup, glimrer med sitt fravær på listen. Men ifølge Kapital skal Harald Astrups formue være inkludert i far Sigurd Haraldssøn Astrups formue på 2,25 milliarder kroner.

Kolberg er tidligere Mazda- og Hyundai-importør, og er fortsatt aktiv med bileiendom:

Jan Bernhard Kolberg (1,7 milliarder), broren Tom Kolberg (300 millioner) og Toms sønner Kristian (800 millioner) og Thomas Kolberg (825 millioner) er tidligere Mazda- og Hyundai-importør. Kolberg Motors eier fortsatt eiendom som leies ut til bilvirksomhet.

Ikke med i BilNytt.no sin oversikt
Trond Mohn, som økte sin eierandel i Sandven i fjor da Nils Tronrud solgte seg ut, er oppført med en formue på 8,7 milliarder kroner, og villet toppet BilNytt.no sin liste.

Tidligere Autoxo-eier, nå minoritetsaksjonær i Ferrari- og Maserati-forhandler Formula Automobile Norge ASMichael Stang Treschow, har en formue på 4,7 milliarder

Jon E. Melhus, som solgte Sørensen og Balchen og BilXtra til Mekonomen for 650 millioner kroner i 2011, er oppført med en formue på 3,9 milliarder kroner, 300 millioner opp fra i fjor.

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e | Martin Mørk | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo


 Følg BilJobb.no på LinkedIn