Fredag 13. januar kom Tesla med en saftig prisreduksjon, og i første kvartal ble det registrert nær 9.600 nye Tesla i Norge. Det tilsvarte en tredel av nybilmarkedet.

Tesla har klart å finne nye kunder i et tungt nybilmarked, mens andre aktører i stor grad har levert ut ordrereservene sine. 

Hittil i april har ikke Tesla gjort mye ut av seg på registreringsstatistikken, med bare et tjuetalls biler.

Nytt grep to uker inn i kvartalet
Men i dag, fredag 14. april – tre måneder etter forrige store grep – har Tesla startet en ny offensiv for å få ut tusenvis av biler også i annet kvartal:

Tesla har lansert en ny rentekampanje der kunder som bestiller og får levert Model Y og Model 3 innen 30. juni, tilbys kampanjerente på 1,99 % i tre år. 

Den effektive renten oppgis til 3,78 %. Etter tre år vil renten justeres til flytende nominell produktrente i fem år, som for tiden er på 4,79 %, ifølge Teslas nettsider. 

«Rentesatsen på 1,99 % gjelder kun for kjøretøy som er registrert og levert innen 30. juni 2023. Finansieringstilbudet er begrenset tilgjengelig og kan bare brukes så lenge lageret rekker», heter det fra Tesla. 

Tesla markedsfører både DNB og Santander Consumer Bank som finanseringspartnere, men det er DNB som har det store volumet.

Har justert prisene
Rentekampanjen er i praksis en ny «kamuflert» prisjustering på Norges mest solgte bilmodell.

Samtidig er listeprisen på Model Y Long Range i løpet av natten økt med 10.000 kroner, mens prisen på Model Y Performance er redusert med nær 25.000 kroner.

Den siste uken har Teslas norske nettsider også blitt fylt opp med ferdig spesifisierte lagerbiler av både Model 3 og Model Y, som de neste ukene er på vei inn til mange ulike byer spredt i Norge.

Fortsatt er estimert levering av nye biler til nye kunder oppgitt til «april-juni» på nettsidene, og det er ventet store leveringer de kommende ukene.

Gamle Model Y-priser til venstre og nye priser til høyre:

Tesla viser priser uten merverdiavgift, vektavgift og andre avgifter på forsiden av sin konfigurator. Prisen for billigste Model Y uten ekstrautstyr ender på over 430.000 kroner. 

Ikke første grep i år
Tesla har tidligere solgt store volum biler i Norge på ulike rentekampanjer. Det er imidlertid lenge siden sist Tesla benyttet dette grepet i Norge.

Tidligere i år skrev BilNytt.no på kommentarplass at Tesla i år nok ville ha tilgjengelig flere biler enn kunder i Norge, og at det dermed ville bli nødvendig å ty til ulike virkemidler for å få solgt bilene.

Den nye rentekampanjen er ikke det første grepet Tesla gjør i år:

I januar reduserte Tesla prisene kraftig både i Norge og andre markeder, i mars kuttet Tesla prisene på lagerbiler i Norge og tilbød gratis superlading i 5.000 kilometer.

13. januar kan se ut til å bli et vannskille der Tesla har høyere produksjon og lavere enhetskostand med nye produksjonsmetoder, og bilmerket jakter nå kundene med pris som virkemiddel for å holde volumene opp i Norge og andre markeder.

KOMMENTAR: Derfor gjorde Tesla det. Er det mer dramatikk i vente?

Flere aktører kjører kampanjer
Det har siden før jul vært lite kunder i nybilavdelingene hos norske merkeforhandlere, selv om enkelte nå melder om noe bedring etter påske

Nylig skrev BilNytt.no om priskrigen på nye biler i Kina, og spurte om det samme fenomenet ville bli et faktum også i Norge.

I mars skrev BilNytt.no at flere forhandlere kjører ulike kampanjer i håp om å nå ut til potensielle nybilkjøpere, men mange opplever ikke mer enn moderat respons på disse tiltakene.

Ford-forhandlerne tilbyr nå fastrente på kun 0,25 % i tre år på Mustang Mach-E i samarbeid med Ford Credit, som er en del av Santander Consumer Bank.

I februar satte Nio ned prisene på ES8 og lanserte en rentekampanje på 0,99 % sammen med sin finansieringspartner Nordea. 

Merkeforhandlere tilbyr Nissan Ariya med fast lånerente på 1,99 % i tre år, lånekampanje på MG 4 med 2,49 % rente og Mobile tilbyr Mazda MX-30 med ekstra lave månedssatser eller null kroner i innskudd.

Andre tyr til «maskert rabatt» i form av utstyr som vinterhjul, hengerfeste, hjemmelader eller dekkhotell og serviceavtaler inkludert i prisen.

Bertel O. Steen Detalj annonserer lagersalg med store prisavslag på EQB, EQE og EQS.

Over 30 % markedsandel
Tesla registrerte 7.902 nye personbiler i mars, som tilsvarte over 40 % markedsandel.

I slutten av mars ble det klart at Tesla satte to nye registreringsrekorder: Både antall registreringer av ett bilmerke på én måned, og antall registreringer av én modell på en måned.

Hittil i år (pr. 9/4) har Tesla en markedsandel på 32,5 % ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Det er Model Y som drar lasset, og av 9.484 nye Tesla er hele 8.720 Model Y, viser OFV-tallene. 

BilNytt.no har tidligere skrevet at Tesla kan komme til å passere både 25.000 og også over 30.000 nye biler i år.

I 2022 ble det ifølge OFV registrert 21.303 nye Tesla i Norge.

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e | Martin Mørk | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo

 Følg BilJobb.no på LinkedIn