Noddi AS er navnet på selskapet som skal tilby hjulskift hjemme hos kundene, i tillegg til å tilby bilpleie, refill av spylervæske og andre tilknyttede tjenester.
Noddi har allerede rullet i gang driften etter et pilotprosjekt under navnet Trilley, og de tilbyr nå sine tjenester i et begrenset område i Oslo vest og Bærum.
Men ambisjonene er større, og selskapet har planer om å brette ut kartet allerede før vårsesongen neste år:
- Vi har planer om å ekspandere til fem ulike byer før vårsesongen i 2023, sier Odin Alveng til BilNytt.no.
Han er eier og styremedlem i Noddi, og har blant annet bakgrunn fra Oda (tidligere Kolonial.no).
Med seg på laget har han blant andre daglig leder og eier Tom-Arne Danielsen, og flere tidlige investorer som har spyttet penger inn i selskapet:
Karl Alveng Munthe-Kaas og Mats André Kristiansen er investorer med bakgrunn fra Oda.
Christian Hager med bakgrunn fra Nabobil og Johan Høgåsen-Hallesby med bakgrunn fra Urban Sharing (Oslo Bysykler) har også investert i selskapet. Det samme gjelder Sverre Tyrhaug, managing partner i advokatfirmaet Thommessen.
Les også: Møller Mobility Group ut av bysykler
Automatisering og ruteplanlegging
Etter å ha studert markedet nøye, mener Noddi at det er muligheter for å skape en løsning som ligner på Oda, men med tanke på vår- og høstsesongene for hjulskift i Norge.
- Det har vært helt tydelig at hjulskift er noe folk opplever som vanskelig og problemfylt, sier Alveng.
- Verksteder og dekkhotell er ikke like smidig for alle. Man må dra en plass for å få det gjort. Man må bestille time, sitte og vente. Kanskje er det i tillegg lang ventetid, sier han.
Også teknologisjefen i Noddi, Stian Grimsgaard, har solid erfaring fra automatisering av ruteplanlegging i Oda.
- Det er nettopp denne funksjonaliteten som gjør at vi kan bygge et konsept som hurtig kan skaleres til alle byer og tettsteder hvor vi kan finne en tilstrekkelig kundemasse, sier Odin Alveng.
Kunden velger hvilken tjeneste de ønsker å få utført og hvilke tidspunkt som passer. På sikt skal Noddi også blant annet selge dekk og tilby dekkhotell.
- Vi har gjort dette før
- Teknologien og ruteplanleggingen vår gjør det mulig å skifte dekk hjemme hos kunder til samme pris som hos verksteder eller dekkhotell, sier daglig leder Tom-Arne Danielsen.
- Vi kan ta over alle jobbene hvor folk tar dekkene i bilen og kjører til verksted for å bytte.
- Så dekkhotell er ikke en del av agendaen for Noddi?
- Jo, når det er sagt, kommer vi sikkert til å tilby dekkhotell i fremtiden. Men vi har ingen planer om å drive det selv, svarer Danielsen.
- Vi har dialoger med mulige samarbeidspartnere og lagringsselskaper. Men vi tilbyr da å løse logistikken for lagring, vask og bytte av dekk.
Både Odin Alveng og Tom-Arne Danielsen peker på erfaringen fra Oda og dagligvarebransjen.
- Jeg og Stian Grimsgaard er gode på logistikk, vi har gjort dette før, sier Alveng.
- Denne plattformen er det ikke mange som er i stand til å bygge. Det å lage effektive ruter for tusenvis av oppdrag. Det er særlig vanskelig å knytte det inn i sine egne systemer opp mot leveringsluker. Den ekspertisen er det bare et par miljøer som har, hevder han.
- Vi skal ha dekkbytteoperasjoner i alle byer hvor det er behov for sesongdekk. Det er for øyeblikket ingen store konkurrenter, for det er ingen som er i stand til dette, sier Tom-Arne Danielsen til BilNytt.no.
Les også: Lanserer «dekkhotell for dekkhotell» i Norge
Skal selge dekk til hver fjerde kunde
Noddi starter med et volummål på mellom 4.000 og 7.000 oppdrag i 2022, selv om de selv mener det hadde vært mulig å bytte hjul på 20.000 biler allerede den kommende sesongen.
- Neste år kommer nok det store volumet. Vi vet med sikkerhet at når vi lanserer hjulskift til 299 kroner, vil det være stor etterspørsel. Men vi må kunne holde det litt under kontroll i starten, sier Alveng.
- Men med inngang via dekkmarkedet, har vi muligheter til å integrere andre løsninger for å gjøre kundereisen enda smidigere. I fremtiden kan vi tilby løsninger for å fikse kosmetiske ting. Riper, bytte av glass på grunn av steinsprut, transport fra tredjeparter, og så videre.
- Har Noddi planer om å søke om tillatelse fra Statens vegvesen for å drive med mobile verkstedstjenester?
- Vi har ingen umiddelbare planer om det. Vårt formål er å levere en tjeneste som starter med «convenience». Vi skal løse friksjonene i hverdagen til en bileier, svarer Tom-Arne Danielsen.
- Vask og hjulbytte står høyt og hovedfokuset vil i starten være på hjulbytte. Vi skal ta «hatoppgavene», mens vi også kan øke porteføljen med vask av bilen og mersalg.
Noddi ser i tillegg på mulighetene for andre integrasjoner som kan føre til mersalg når de først er ute hos kunden:
Noddi måler slitasjen på kundens dekk og kalkulerer når kunden bør bytte ut de slitte dekkene, og med det skal de alltid være proaktive når det gjelder å tilby kunden nye dekk.
- Det mest spennende med dette er at 25 % av kundene trenger nye dekk hver sesong. Vi vet hvem de er og når de trenger å bytte dekk, sier Odin Alveng til BilNytt.no.
- Til neste år har vi planer om å overskride 20.000 dekkskift, og det er muligheter for å selge dekk til en fjerdedel av det.
- Hvem skal dere kjøpe dekk av?
- Det er litt tidlig å kommentere, svarer Alveng, og fortsetter:
- Hovedkriteriet vårt er at vi skal finne den optimale blandingen av fleksibilitet og enkelhet for kunden. Vi skal vite hvilke dekk som scorer bra på tester, og hvilken relevans disse testresultatene har for forskjellige biler og dekkdimensjoner.
- Undersøkelsene våre viser at kunden er opptatt av pris, kvalitet og sikkerhet, og i mindre grad har et bevisst forhold til hvor de kjøper dekkene sine, legger han til.
- Hva skjer om dere kommer til kunden og ser at hjulene de ønsker å få montert er så slitt at de må byttes?
- På kort sikt kommer vi nok til å måtte returnere med uforettet sak og komme tilbake med nye dekk hvis kunden ønsker det. Vi skal ikke montere dekk som ikke er forsvarlige. Og kunden skal selvsagt ikke behøve å betale for dette.
- På lengre sikt vet vi jo at dekkene ikke er forsvarlig å montere før vi kommer dit, det er jo vi som byttet forrige sesong og har gjort målingen på dekket.
Arbeidskraft fra bilbransjen
Odin Alveng og Tom-Arne Danielsen opplever ikke at det problematisk å få tak i arbeidskraft:
- Det er mange som er villige til å jobbe ekstra. Lærlinger vil for eksempel tjene ekstra penger. Vi kan betale godt og vi kan bytte dekk på to biler i timen, mens vi samtidig ikke har variabelkostnader.
- Enkelte av de som jobbet for oss under piloten, hadde erfaring fra Bilia og Mekonomen, sier Alveng.
- I sesongen som kommer nå, har vi et samarbeid med et transportselskap som har variabel etterspørsel på tjenestene. Det er folk som kan bil. De vet hvordan de skal jobbe effektivt.
Dessuten mener de to Noddi-sjefene at det ikke er nødvendig med omfattende opplæring av dem som skal reise rundt og skifte hjul:
- Vi skal ikke måtte ha opplæring i hjulbytte, men heller i hvordan man kan gjøre ting effektivt og på en trygg måte i en oppkjørsel.
- Blir Noddi en slags Uber-løsning for «frilansere» i bilbransjen?
- Det krever nok noe mer opplæring enn av en sjåfør. En viktig forskjell er også at der Uber skal hjelpe personer å komme fra A til B innenfor et lite tidsvindu, er vår visjon å hjelpe kunden med bilhold over tid.
- Vi har først virkelig lyktes når våre kunder åpner opp Noddi-appen for et hvert vedlikeholdsbehov som bilen har, legger Danielsen til.
Slik markedsfører Noddi sine tjenester på egne nettsider. - Vi skal levere, eller fasilitere, det kundene trenger for å ha en uproblematisk og smertefri bilhverdag, er budskapet fra gründerne.
Sikter mot utlandet
Alveng og Danielsen har planer om å ekspandere til flere land når driften er kommet i gang i Norge.
Da skal også tjenestespekteret utvides:
- Litt av grunnen til at vi ser på dekkbytte som mer skalerbart for øyeblikket, er at man har et større opplæringsbehov når det gjelder bilpleie og bruk av verktøy. Det kan ta en stund, men når vi har lykkes med dekk, føler vi at vi står i en posisjon for å gjøre mer med bilen.
- I slutten av 2023 har vi jobbet lenge nok til å ha funnet løsninger som er skalerbare og skal fint kunne ta Noddi til Sverige og Finland, for eksempel, sier Danielsen.
- Og til slutt skal vi til alle landene som har kravene til sesongdekk i Europa, pluss at vi har et marked i Canada. Bare i de største byene er det titalls millioner av biler, avslutter Alveng og Danielsen.
Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e | Martin Mørk | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo

Følg BilJobb.no på LinkedIn