I januar 2019 skrev BilNytt.no at Toyota Sørvest ville etablere et nytt anlegg like nord for Bryne sentrum

I dag åpner dørene til det nye anlegget på Bryne, som ligger på nabotomta til Kverneland Bils anlegg for Volvo, Ford og Mazda. 

- Det er ikke mye fanfare og grand opening, grunnet tidene vi er inne i, sier Ståle Oftedal til BilNytt.no.

Han er største eier og styreleder i Toyota Sørvest AS. 

Selskapet omsatte for 540 millioner kroner i 2020 og oppnådde et resultat før skatt på 18 millioner - nesten en tredobling fra året før.

Det nye Toyota-anlegget på Bryne er på 2.000 kvadratmeter, og vil inneholde salg av nye Toyota, salg av brukte biler, Toyota-verksted, en egen verkstedsavdeling for Lexus-kunder, understellsbehandling og bilutleie.

Oftedal har tidligere sagt til BilNytt.no at han forventer en årlig omsetning i det nye anlegget på 70 millioner kroner årlig.

Det er Kverneland som eier tomten og investerer 250 millioner kroner i det nye anlegget som også inneholder leiligheter og forretninger.

Toyota Sørvest var Norges 30. største merkeforhandler rangert etter nybilvolum i 2020.

Ståle Oftedal er styreleder og eier i Toyota Sørvest AS, som har 110 ansatte.

Toyota Sørvest - antall solgte nye og brukte biler siste fem år:

I 2020 kontrakterte Toyota Sørvest rundt 2.400 biler fordelt på 1.150 nye og 1.250 brukte biler.

Tett samarbeid med Kverneland Bil
I 2016 samarbeidet Toyota Sørvest og Kverneland Bil om å åpne Bilhuset på Forus. I det nye Toyota-anlegget som skal betjene Jæren fortsettes tanken om en bilklynge:

- Vi fortsetter trenden fra anlegget på Forus i 2016, og legger oss sammen med Kverneland, og har felles karosseriavdeling med dem også på Bryne, forklarer Oftedal.  

Selve Toyota-anlegget ligger ved siden av Kverneland Bils forhandler for Ford, Volvo og Mazda, og det blir samarbeid om tjenester som karosseri/lakk og dekkhotell.

- Samtidig skal de forskjellige bilmerkene konkurrere om bilsalget - alt for å kunne tilby kostnadseffektive og praktiske løsninger for kunder, både profesjonelle og private, sier Ståle Oftedal.

Kverneland har sammen med Frydenbø etablert konsernet MyCar Group, som blant annet skal satse stort på bruktbil gjennom bruktbilkjeden MyCar.

Etableringen gir nå 10 nye arbeidsplasser i tillegg til arbeidsplassene i fellesvirksomheten med Kverneland Bil.

- En gammel drøm
Etableringen er Toyota Sørvest sitt tredje anlegg. Forhandleren har fra før anlegg i Stavanger og Sandnes.

- Jæren er Rogalands største vekstområde, sier Sigbjørn Olsen.

Olsen overtok som daglig leder for Toyota Sørvest i fjor etter å ha vært ettermarkedsdirektør i selskapet i over 20 år. Tidligere administrerende direktør Ståle Oftedal gikk da over i rollen som arbeidende styreleder.

- Ved å etablere oss sentralt midt i vekstområdet Jæren, oppfylles en gammel drøm om å ha komplett dekning i salgsdistriktet med bilanlegg i Stavanger, Sandnes og på Jæren, sier Olsen.

- Jærkommunene Time, Klepp og Hå har økt med 18.000 innbyggere fra 1999 til 2020, og de tre kommunene som det nye anlegget skal betjene har et befolkningsgrunnlag på mer enn 50.000 innbyggere, fortsetter han.

I verkstedet er det egen avdeling for Lexus-kundene.

- Stolt av lokal profil
- Vi gleder oss til å bli en aktiv aktør i Jærsamfunnet, og håper å kunne stå for 2-3 lærlingeplasser årlig, sier Sigbjørn Olsen. 

BilNytt.no har tidligere skrevet om hvordan Toyota satser på å være tilstede lokalt. Linken til lokalsamfunnet er noe som vektlegges hos Toyota Sørvest: 

- Toyota Sørvest er stolt av sin lokale profil, og vil søke partnere som idrettslag og foreninger for å fortsette Toyota Sørvests lokalfokuserte nettverkspolicy, sier Olsen. 

- I tråd med dette tankesettet, har det vært en målsetning å ansette mennesker med tilknytning til Jæren i det nye anlegget, fortsetter Olsen. 

Leder på Jæren blir Bengt Holen, som har 30 års erfaring fra Toyota Sørvest.

Nøkkeltall Toyota Sørvest AS:

Ståle Oftedal med familie eier 79 % av selskapet. Lokale investorer eier 20 %, og en ansatt eier 1 %. 

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Stian Blindheim Øystein Byberg | Knut Moberg | Jon Winding-Sørensen Petter Knutsen Bjørkelo 


 Følg BilJobb.no på LinkedIn