- Det mest effektive for oss ville vært å drive på den tradisjonelle måten, der alle kunder leverer bilen sin på verkstedet før klokken syv om morgenen, sier Teslas norske servicesjef, Marius Revhaug, til BilNytt.no.

- Men mobil service er bedre for kundene, fastslår Revhaug.

Han har ansvaret for Teslas verksteder og har vært drøyt tre år i Tesla. Før det var han ti år i tilsvarende rolle i Ford Motor Norge. 

- Kundene betaler ikke én krone mer for å få utført service på bilen hjemme eller på jobb, men sparer masse tid. Det er heller ingen kjøretillegg. 

Pressen har fått følge Teslas servicetekniker på betingelse av at vedkommende forblir anonym og at praten holdes til fag og produkt. Ingen ansatte i Tesla vil la seg fotografere. 

Til tross for stramme rammer og begrensninger for det journalistiske arbeidet, har vi vurdert at informasjonsverdien for leserne veier tungt nok til å godta vilkårene.

- Mobil service-bilene har ikke med løftebukk og det kan ikke utføres arbeid på bærende konstruksjoner i sier servicesjef i Tesla, Marius Revhaug. Bildet viser en tekniker i arbeid.

59 servicebiler
Siden oppstarten med Tesla i Norge i 2013 har merket hatt en enorm vekst. 

Salgsboomen ga seg utslag i kritisk lav verkstedkapasitet. På det verste kunne eiere oppleve flere måneders ventetid på service.  

En av løsningene skulle bli å sende mekanikeren til bilen, og ikke omvendt. 

Mobil service ble godkjent av Statens vegvesen i 2020 og Tesla startet opp umiddelbart.

Tesla utnevner seg selv som største aktør i dette markedet.

- Vi kjører full gass og har 90 % kundetilfredshet med tjenesten, sier Marius Revhaug. 

I desember 2023 var 60 mobile servicebiler på farten. Servicebilene tok da unna 20 % av servicevolumet.

Halvannet år senere har Tesla 59 mobile servicekjøretøy i Norge.

Antall oppdrag på årsbasis vil ikke Revhaug ut med.

Leasingselskapet Arval har 5.000 biler i stallen, mange av dem Tesla, ifølge kommersiell direktør Stian Laurin Eriksen. - Vi har kunder som setter krav om mobil service, for eksempel de som har en jobb der de ikke kan komme fra, sier Eriksen. 

Ikke alene
Ifølge oppdaterte tall fra Statens vegvesen er det nå 733 godkjenninger for å utføre mobilt servicearbeid i Norge. Det kan være flere godkjenninger per virksomhet. 

Selv om Tesla er litt «høye og mørke» på mobilservice, har også Ford jobbet målrettet med tilsvarende løsning i fire-fem år, opplyser kommunikasjonsdirektør Anne Sønsteby i Ford. 

Det var samme Revhaug som frontet dette i sin tid i Ford.

Hos Ford kan kundene ringe og bestille mobil service. 

- Tilbakemeldingene fra kundene er svært positive. Både privatkunder og bedriftskunder sparer tid og kostnader på løsningen, melder Sønsteby i Ford.

Prisen hos Ford er normalt den samme som ved et verkstedbesøk. 

I 2024 utførte Fords mobilservice 2.785 oppdrag. Pågangen øker kraftig, ifølge Ford. Så langt i år (per 26. mars), er det utført 905 oppdrag.

Ford har rundt 25 aktive mobile servicebiler i drift hver måned, og topper på 30 biler i aktive perioder.

Foruten Tesla og Ford, er det i Norge Volvo-forhandlerne som har volum på mobil service.

Harald A. Møller og Møller Bil Ryen har hatt aktivitet på nyttekjøretøy og Cupra/Seat, det samme har Gumpen Gruppen

- Tesla bruker aktivt data fra superlader-nettverket til å sette opp ekstra kapasitet på mobilservice. Er det trykk på laderne, innebærer det normalt økt servicebehov. Også Teslas veihjelp er koblet til den mobile tjenesten, forteller Marius Revhaug i Tesla.

- Vil unngå verkstedbesøk
24 av Teslas 25 servicesentere tilbyr mobil service. 

- Strategien er at kunden skal unngå verkstedbesøk. 10 % av de samlede antallet servicehenvendelser løses uten fysisk inngripen. Det kan være oppdatering av software eller opplæring av eieren, sier Marius Revhaug.

Han gir følgende nøkkeltall:

  • Ambisjonen for Norge er å løse mellom 20 og 30 % av sakene med mobile teknikere.
  • Dette avhenger av sesong. Om vinteren er det vanskelig å fikse for eksempel hjulbuelister og en del andre reparasjoner.
  • Verkstedkapasiteten hos Tesla er nå god. Gjennomsnittlig ventetid på verkstedene er nå mellom fem og syv virkedager, litt lengre enn høsten 2024.
  • Mobile Service har gjennomsnittlig ventetid på to og fire dager og kunder får respons på sine serviceforespørsler innen 24 timer.

Kontrolltårnet sorterer jobber
BilNytt.no er invitert med på en dag med Teslas serviceteknikere fra mobil service.

Bilen til teknikeren vi er med er denne dagen lastet med et lavspentbatteri til en Model X, ny baklykt til Model 3 og noen tetningsringer til løftesystemet for bakluken i den samme bilen. 

Med i det ikke overfylte bagasjerommet i servicebilen, der baksetene er tatt ut, er også et forholdsvis lite, standardisert varelager. Kupefiltere og vindusviskere går det mye av. 

Men espressomaskin og snacks, som mobilservice-flåten i USA ble utstyrt med, er ikke med i de norske servicebilene.

Pakkeforløp
I dag ligger tre jobber i appen til teknikeren, normalt er det mellom fem og åtte. 

Mye har foregått i kulissene siden kundene meldte inn et servicebehov via sin app. 

Teslas mobilservice er et helteknologisk og automatisert pakkeforløp.

- Alt starter, foregår og slutter i appen, forklarer Marius Revhaug.

I det øyeblikket en kunde taster inn et servicebehov i appen, starter de interne prosessene hos Tesla. Logger fra den aktuelle bilen lastes ned og fjerndiagnose kjøres. 

Formålet er å finne den beste reparasjonsmetoden. Det kan være «over the air»-fiks, besøk av mobil servicetekniker eller at kunden må oppsøke et verksted. 

Er det snakk om en ugrei kjenning, som brudd i en bærearm eller annet arbeid på understellskomponenter, må bilen til verksted. Arbeid på høyspentbatteriet blir heller ikke utført i felt.

Utenfor Posten på Lørenskog står en Tesla Model 3 med den ene baklykten halvfull av vann. Serviceteknikeren bytter også foringer på gassdemperen til bakluken. Dette lå som en ikke utført servicekampanje i Teslas systemer.

Fire såkalte dispatchere lokalisert i Lofoten, Bergen, Drammen og Oslo tar seg fortløpende av inkomne servicehenvendelser.

- Dette kontrolltårnet er livsviktig for at mobilservice skal fungere, sier en av teknikerne. 

Delene blir bestilt, jobbene tildelt servietekniker med riktig kompetanse for oppdragene, og reiserutene satt opp.

Rundt klokken fire på ettermiddagen er opplegget for neste dag klappet og klart i appen.

- Så er det tut og kjør, sier Revhaug.

- Er det ikke sårbart med et system som er totalt avhengig av at appen fungerer? 

- Vår app er svært stabil og vi har så langt ikke merket dette som noe problem, svarer Revhaug og fortsetter:

- Men vi har en back-up ved at kunder kan ringe Tesla Support og i så måte komme i kontakt med oss. Eller så er de selvsagt velkomne til å svinge innom et servicesenter og snakke med våre medarbeidere direkte.

Denne Model X-en må ha nytt lavspenningsbatteri, som sitter i «torpedoveggen». Eieren er på jobb og serviceteknikeren har på forhånd ringt og dobbeltsjekket at bilen er parkert som avtalt. 

PC-diagnose er «ut»
Mobiltelefonen har erstattet PC som arbeidsverktøy. 

Der man tidligere måtte koble på en datamaskin for å lese av bilens systemer, ligger en lagret diagnose for den enkelte bilen tilgjengelig i appen. Informasjonen er i mange tilfeller tilgjengelig direkte i bilen via bilens infotainmentskjerm. 

- Kjørerutene låses dagen i forveien. For hvert oppdrag er det en kommunikasjonstråd mellom tekniker og kunde, sier Revhaug i Tesla.

- Om det har kommet noe i veien og bilen står et annet sted, er informasjonen tilgjengelig for teknikeren. Så fremt kunden har gitt beskjed da.

Ved en mobil service trenger ikke bileieren å være til stede. Bilen låses opp via Teslas internsystemer, etter godkjenning fra bileier. 

Kunden kan ikke velge
De vanligste reparasjonene som utføres med Teslas mobilservice er bremseservice (for flåtekunder), oppdatering av software, bytte av kabinfiltere, vindusviskere, plastlister, USB-ladere, seteputer, dørhåndtak, låsemekanismer, sidespeil og ikke minst bytte av lavspenningsbatterier.  

Også ettermontering av hengerfeste, montering av ny kjørecomputer eller garasjeåpner er jobber de mobile teknikerne utfører. 

- Hvem er kundene?

- Alle, svarer Revhaug.

- Flåte- og bedriftskunder kan bestille mobil service. Privatkunder kan ikke velge. Kundene bestiller service på bilen, og så bestemmer Tesla hvilken type service det blir.

- Men vi har kunder som er fornøyde og ønsker hjemmeservice, sier Marius Revhaug.

Tesla utfører mobil service over hele landet, i utgangspunktet fra Lindesnes til Kirkenes. Det er lettere å få rask time på Østlandet.

- Hvordan er mobil service i dag sammenlignet med fra oppstarten?

- Nå forbereder vi oss på en helt annen måte. Vi bruker smart teknologi, med forhåndsdiagnoser på bilene, slik at oppdragene tildeles riktige deler og tekniker, sier Revhaug.

Han utdyper: 

- Kjørerutene er automatiserte og dynamiske slik at oppdragene blir mest mulig effektive. Ved avbestilte timer bruker vi kjøreruteteknologi til omdirigere bilen. Det er en fordel at vi ikke har regioner og soner, vi ser hele landet under ett, sier Revhaug.

Kupéfilter er en del av standardsortimentet i Teslas 59 norske servicebile. Serviceteknikeren viser hvorfor.

Bedring i AutoIndex
I AutoIndex-undersøkelsen for servicemarkedet endte Tesla på sisteplass i 2022. I 2024 klatret merket frem 12 plasser, til 10. plass. 

Marius Revhaug mener Tesla har et fortrinn i at bilene er utviklet nettopp med tanke på enklere reparasjoner: 

- Det er stor forskjell mellom bilprodusentene for hvor enkelt det er å bytte en slitedel. Måten den er skrudd fast på kan være komplisert. På noen biler må man fjerne mange deler for å finne delen som skal byttes. 

Video er i vinden i servicemarkedsbransjen.

I en app kan verkstedet forklare og vise kunden hva som er gjort av arbeid på bilen, og det er mulig å sende videotilbud på service og vedlikeholdsjobber til kunden.

- Vil Tesla benytte en video til kunden på sine verksteder? 

- Vi har ikke video, men vi tilbyr kundene bilder. Men vi vurderer alle nye muligheter, svarer Marius Revhaug i Tesla. 

Salget synker
I Norge har antallet Tesla-registreringer hittil år falt med 37 %. I mars startet utleveringene av nye Model Y

I EU har salget falt med nærmere 43 % hittil i år, ifølge tall fra den europeiske bilprodusentorganisasjonen ACEA, gjengitt av Reuters.

Forklaringer som gis er blant annet Elon Musks slaktekniv på offentlig sektor i USA, lefling med ytre høyre i Tyskland, med påfølgende «Tesla-skam», men også økt konkurranse fra BYD.  

Spørsmål om Teslas teknikere får kommentarer om «Tesla-skam», vil ikke Tesla svare på.

Samtidig med at Tesla møter motstand i markedet, inviteres altså pressen med på innsiden.

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Knut Moberg | Knut Moberg d.e | Hanne Hattrem
Petter K. Bjørkelo | Jacob Moer Aanonsen | Jon Winding-Sørensen 


 Følg BilJobb.no på LinkedIn